brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Noodhulp Irak

De strijd om Mosul is begonnen. 

Twee jaar lang was de Irakese stad in handen van IS. De afgelopen weken konden al 60.000 mensen uit het gebied vluchten. Er worden nog honderduizenden vluchtenlingen verwacht. 

Doneer direct

Mogelijk grootste humanitaire crisis van het jaar

Al 2 jaar is Mosul, de op twee na grootste stad van Irak, in handen van IS. Maar nu is dan eindelijk de bevrijding in zicht.  Zondagnacht 16 oktober is het Irakese leger, met hulp van de Koerden en internationale militaire steun, het offensief begonnen. Inmiddels vechten de Irakese legers in de buitenwijken van de stad. Geschat wordt dat er nu nog 1-1,5 miljoen mensen in de stad wonen. Tot nu toe konden 60.000 mensen vluchten. 

De afgelopen maanden hebben nationale en internationale hulporganisaties zich voorbereid op wat komen gaat. Er zijn op dit moment 7 kampen die ruim 60.000 vluchtelingen kunnen opvangen. Maar er kunnen honderdduizenden tot zelfs een miljoen mensen de stad uit vluchten. 

Metterdaad ondersteunt daarom het werk van christelijke hulporganisaties die zowel in als buiten de kampen vluchtelingen zullen opvangen. Er staan mobiele medische teams klaar die het gebied in trekken om eerste hulp te verlenen aan de vluchtelingen. Er wordt op dit moment voedsel ingeslagen en er zijn waterbronnen geboord op plekken waar vluchtelingen kunnen neerstrijken. Er kunnen direct tentzeilen worden uitgedeeld, matrassen en dekens. Tot nu toe is er voldoende hulp aanwezig, maar we zitten op een kantelpunt. Als de vluchtelingenstroom groter wordt zullen de voorraden snel opraken en moeten de vluchtelingen buiten de kampen geholpen worden. Met uw steun kunnen we straks de groeiende stroom vluchtelingen van deze levensreddende hulp voorzien. 

Meer info? Laatste nieuws!

Help de vluchtelingen!

Doneer nu