EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Ontwikkeling
in Albanië

Er is veel potentieel maar armoede is een groot probleem.

Belangrijk is dat de Albanezen zélf in hun kracht worden gezet.

Afgerond

Mira helpt

Anila is een enorm slimme meid van net 20 jaar. Ze was de beste van haar middelbare school, maar geld voor de universiteit is er niet. Wanneer maatschappelijk werker Mira haar vertelt dat ze naar een voorbereidingstraining voor de universiteit mag, is haar reactie dan ook hartverwarmend.

Groentekassen

Stel: je hebt nooit geleerd om zelf initiatief te nemen, omdat je opgroeide in een communistische dictatuur. Wat doe je dan als die dictatuur verdwijnt? We volgen Roza, die vroeger op een staatsboerderij werkte. Daar kon je al in de bak belanden als je stiekem een tomaat at. Hoe houdt zij nu het hoofd boven water?

Dromen van een bed and breakfast

De drie zussen en broer Demushi hebben gestudeerd en werken keihard op hun boerderij en als ezelgids voor toeristen. Toch lukt het maar niet om hun droom, een eigen bed and breakfast, te verwezenlijken. En de tijd dringt, want grote investeerders bouwen hotel na hotel in de omgeving.

Albanië - De parel van de Balkan

Albanië is de vergeten parel van de Balkan, dat zo lang zuchtte onder het juk van het communisme. De Albanezen leren hun eigen boontjes doppen en zo te ontsnappen aan armoede.

EO Metterdaad schenkt aandacht aan Tropoja. Dit schitterende gebied heeft veel potentieel, maar is vanwege de geïsoleerde ligging lang achtergesteld gebleven. Armoede is een groot probleem. De bevolking heeft veel ideeën voor bijvoorbeeld toerisme en landbouw, maar mist vaak het kapitaal voor de nodige investeringen. Onze partner bij dit project Dorcas helpt hen met trainingen, microkrediet en heel concreet met bijvoorbeeld een groot kippenhok.

Belangrijk is dat de Albanezen zélf in hun kracht worden gezet.

Dorcas stelt zich daarom op als facilitator. En zet verschillende partijen zoals kerken, bedrijven, de gemeente en ander hulporganisaties bij elkaar om het gebied te ontwikkelen. Ze koppelt ook herders die zichzelf als gids verhuren, kleinschalige B&B’s, (kaas)boeren en fruitkwekers aan elkaar en aan toeristische ondernemingen. Met training en kleine leningen ontstaat zo langzaam een prachtig netwerk dat de Albanezen helpt om uit hun armoede te ontsnappen. Met uw gift bekostigt u de concrete hulp in de vorm van kippenhokken en groentekassen, maar ook de trainingen en microkredieten. Maar u kunt natuurlijk ook overwegen om uw zomervakantie eens in het prachtige Tropoja door te brengen!

Help arme Albanese boerengezinnen met uitbreiding van hun bedrijf, training en microkrediet. Geef via NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Albanië, of met iDeal via onderstaande knop.

Doneren Kijk
Albanie content banner - toerisme.jpg

Geef, om Albanezen in hun kracht te zetten

Doneren