EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Ouderenopvang in Albanië

Help mee aan een betere zorg voor ouderen!

Help Albanië aan een betere ouderenzorg

Afgerond

Albanië aflevering 1

We nemen u mee terug naar het bejaardentehuis in Korca, Albanië, dat jaren geleden dankzij uw giften gebouwd werd. Deze ‘Vila Kennedi’ is nog steeds keihard nodig: de vraag naar opvang is enorm en het aanbod beperkt. Hoe bepaal je dan wie die ene kamer krijgt die vrijkomt?

Albanië aflevering 2

De vrolijke Albanese volksmuziek schalt je tegemoet als hij de deur van zijn busje openzwaait. Maaltijdbezorger Erion van bejaardenhuis ‘Vila Kennedi’ is een opgewekt mens. En dat is maar goed ook, want tijdens zijn dagelijkse ronde langs tientallen ouderen komt hij veel ellende tegen.

Albanië aflevering 3

Miranda, Rodina, stagiar Aritola en Emele lopen dagelijks de longen uit hun lijf voor de patiënten van de kliniek van Vila Kenedi in Korca, Albanië.

“Mijn zoon stal zelfs mijn potten en pannen”

We nemen u mee terug naar het bejaardentehuis in Korca, Albanië, dat jaren geleden dankzij uw giften gebouwd werd. Deze ‘Vila Kenedi’ is nog steeds keihard nodig: de vraag naar opvang is enorm en het aanbod beperkt. Hoe bepaal je dan wie die ene kamer krijgt die vrijkomt?

 

Dat is een duivels dilemma: welke ouder komt het meest in aanmerking?

Met die vraag start de  eerste aflevering. Na het overlijden van een bewoner, komt er een kamer vrij. Oprichtster Marleen en directeur Klodi bezoeken twee kandidaten. De eerste is de blinde mevrouw Beheje. Zij wordt geslagen en beroofd door haar zoon, die alcoholist is. “Hij stal zelfs mijn potten en pannen”, vertelt ze. Haar zus heeft last van epilepsie, die verergert door de stress. Ze krijgt zelfs een aanval tijdens het bezoek van Marleen en Klodi.

Daarna gaan ze op bezoek bij een demente meneer?

Ook deze man heeft last van een zoon die slaat, maar is zelf ook agressief en verzorgt zichzelf slecht. Hij scheldt Marleen en Koldi uit en lijkt niet op hulp te zitten wachten. Na rijp beraad besluit het team om mevrouw Beheje op te nemen in het huis. “We zijn nog niet ingericht op demente ouderen, die ook nog agressief kunnen zijn”, legt Marleen uit. De demente meneer verdwijnt niet uit beeld, maar krijgt in ieder geval een uitnodiging voor een grondige douchebeurt.

Marleen, Kloldi en het team van ‘Villa Kennedy’ zouden graag nog veel meer hulpbehoevende ouderen opvangen.

 

Stichting Hoop voor Albanië steunt in Albanië het werk van de Kennedy Foundation. Met hulp van Metterdaad is door deze organisatie jaren geleden een bejaardenhuis gebouwd in de stad Korca. Dit is het enige bejaardenhuis/verzorgingshuis in de omgeving. Op dit moment worden er 30 bejaarden opgevangen en dat is eigenlijk al meer dan waar het huis op is berekend. Bejaarden die niet kunnen worden opgenomen, omdat er te weinig plek is, worden thuis verzorgd.

 

Maak jouw gift over naar EO Metterdaad NL88I NGB 0000 300300, t.n.v. ‘Albanië’, of doneer online!

Achtergrondinformatie Doneren
Wijzen.jpg

Help mee aan een betere zorg voor ouderen in Albanië!

Doneren