EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Oogarts Steve (83) geneest nog elke dag blinden in Angola

Bekijk het uitzendingen overzicht

Ze eten nog gauw een paar echte Zeeuwse bolussen bij de lunch, want het verlof van de familie Goud is alweer bijna voorbij. In de huiskamer van hun (schoon)ouders in Zeeland vertellen Marijn en Noortje waarom ze weer zo graag teruggaan naar hun leven in Angola. Het zijn verhalen die raken en ontroeren. 

Marijn vertelt hoe hij als MAF-piloot Steve Collins vervoert, wie is hij? 

Steve Collins is een Canadese oogarts van inmiddels 83 (!) jaar oud. Steve biedt zorg op de meest afgelegen plekken in Angola. En Marijn vliegt hem daar heen. Letterlijk tienduizenden Angolezen zien weer dankzij hem. Marijn: “Steve wil nog minsten 10 jaar doorgaan met zijn werk. Zonder salaris, alleen op zijn pensioentje. Kijk, voor zo’n man en die impact: daar doe ik het als MAF-piloot allemaal voor.” 

Noortje wil graag terug om haar vrijwilligerswerk weer op te pakken? 

Noortje werkt twee dagen in de week als pastoraal werker voor vrouwen die lijden aan de gevolgen van complicaties tijdens hun bevalling. Deze vrouwen worden vaak verstoten door hun man, omdat vrouwen zonder kinderen in Angola niets voorstellen. Als Noortje vertelt over de zeer gecompliceerde bevalling van haar zoontje Juda, raakt ze ontroerd. “Als ik net als deze vrouwen, in zo’n hutje in de bush had gezeten, had ik die bevalling niet overleefd. Die ongelijkheid raakt me. Daarom vertel ik hen zo graag dat ze geliefd zijn door God en dat Hij hun lijden ziet.”