EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Noodhulp in Armenië 

Help Armeense christenen in nood!

Geef Armeense christenen een plek om te schuilen

Afgerond

Aflevering 1 - Bert Dokter

Ga mee in de voetsporen van de Nederlandse hulpverlener Bert Dokter. Bert zet hulp op touw voor de Armeense christenen die de enclave Nagarno-Karabach in Azerbeidzjan ontvluchtten voor oorlogsgeweld.

Aflevering 2 - Vrouwenpower achter de vuurlinie

Bijna honderdduizend Armeniërs, vooral vrouwen en kinderen, ontvluchtten dit najaar het oorlogsgeweld in de regio Nagarno-Karabach.

Aflevering 3 - Oma Rima

De oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan van dit najaar mag dan voorbij zijn, voor de Armeense oorlogsvluchtelingen is het leed zeker nog niet geleden. Zij kunnen niet terug naar hun kapotgeschoten huizen in hun woonstreek Nagorno-Karabach. Dus moet oma Rima en haar familie zich zien te redden met wat ze mee konden nemen op hun vlucht: vrijwel niets.

Een kerst zonder kogels

 

Het draait allemaal om de kleine bergregio Nagorno-Karabach: een stukje Armenië in Azerbeidzjan waar de onafhankelijkheid van betwist wordt. De voornamelijk christelijke Armeniërs die daar wonen, voelen zich bedreigd door de islamitische Azerbeidzjanen die op de regio azen. In de jaren 90 werd hier al een jarenlange oorlog uitgevochten. Die pijn zit diep. Net als de pijn van de Armeense genocide van een eeuw geleden. Eind september barstte de oorlog opnieuw in alle hevigheid los. Terwijl onze ploeg opnames maakte werd er een  vredesakkoord gesloten tussen de twee landen. Een goed begin. Maar de zorgen zijn nog niet voorbij.

Grote delen van Nagorno-Karabach zijn aan Azerbeidzjan gegeven. Veel gezinnen kunnen waarschijnlijk nooit meer naar huis. De toekomst is voor hen onzeker. Zij hebben noodhulp en tijdelijke huisvesting nodig. Er wordt ook gekeken naar trauma-zorg. Veel vrouwen zijn bang hoe hun mannen terugkomen uit de oorlog.

Lees hieronder ook de verhalen van Mira en Yuri, Oma Rima en Bert Dokter.

 

 Jij kunt de vluchtelingen in Armenië steunen via EO Metterdaad. Dat kan online of je kunt je gift overmaken op NL88INGB0000300300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Armenië.

 

#kerstzonderkogels

Doneren Columns Mira en Yuri Bert Dokter Oma Rima
armenieimpact.png

Geef Armeense christenen een plek om te schuilen

Doneren