EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Noodhulp in Armenië 

Help Armeense christenen in nood!

Geef Armeense christenen een plek om te schuilen

Doneren

Een kerst zonder kogels

Het draait allemaal om de kleine bergregio Nagorno-Karabach: een stukje Armenië in Azerbeidzjan waar de onafhankelijkheid van betwist wordt. De voornamelijk christelijke Armeniërs die daar wonen, voelen zich bedreigd door de islamitische Azerbeidzjanen die op de regio azen. In de jaren 90 werd hier al een jarenlange oorlog uitgevochten. Die pijn zit diep. Net als de pijn van de Armeense genocide van een eeuw geleden. Eind september barstte de oorlog opnieuw in alle hevigheid los. Terwijl onze ploeg opnames maakte werd er een  vredesakkoord gesloten tussen de twee landen. Een goed begin. Maar de zorgen zijn nog niet voorbij.

Grote delen van Nagorno-Karabach zijn aan Azerbeidzjan gegeven. Veel gezinnen kunnen waarschijnlijk nooit meer naar huis. De toekomst is voor hen onzeker. Zij hebben noodhulp en tijdelijke huisvesting nodig. Er wordt ook gekeken naar trauma-zorg. Veel vrouwen zijn bang hoe hun mannen terugkomen uit de oorlog.

 

Bert Dokter is directeur van hulporganisatie Mission Possible Nederland. Hij is op dit moment in Armenië om de nood te inventariseren. Samen met onze programmamakers horen ze verhalen uit eerste hand.

“Er werd gebombardeerd met raketten en drones. De mensen hebben vreselijk angstige momenten meegemaakt. Ze vertrokken in de nacht, direct vanuit de schuilkelder. Veel mensen hadden alleen hun nachtkleding mee. Vaak hebben ze niet eens afscheid genomen van hun mannen die achter bleven om te vechten.”

 

U kunt de vluchtelingen in Armenië deze kerst steunen via EO Metterdaad. Dat kan online of u kunt uw gift overmaken op NL88INGB0000300300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Armenië.

 

#kerstzonderkogels

Doneren
armenieimpact.jpg

Geef Armeense christenen een plek om te schuilen

Doneren