EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Noodhulp in Armenië 

Help Armeense christenen in nood!

Geef Armeense christenen een plek om te schuilen

Afgerond

Aflevering 1 - Bert Dokter

Bekijk het uitzendingen overzicht

Hij is een nuchtere Groninger die het liefst met de voeten in de klei staat. Niet op een boerderij in het noorden van het land, maar tussen de mensen die onze hulp hard nodig hebben. Bert Dokter is directeur van hulporganisatie Mission Possible Nederland. Terwijl wij hem spreken, is hij met twee programmamakers van EO Metterdaad in Armenië. Bert inventariseert de nood en biedt hulp. De programmamakers brengen de verhalen in beeld van de Armeense vluchtelingen die de oorlog in Nagorno Karabach zijn ontvlucht.

 De verbinding met Yerevan, de hoofdstad van Armenië, piept en kraakt. Als de verbinding eindelijk goed genoeg is voor het interview blijkt de stroom vluchtelingen enorm: “Wij denken dat er de afgelopen weken zo’n 100.000 vluchtelingen deze kant op zijn getrokken. Dat is de helft van de bevolking van Nagorno Karabach! Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen. De mannen zijn daar achtergebleven omdat ze moesten vechten.”

 Het draait allemaal om de kleine bergregio Nagorno-Karabach: een stukje Armenië in Azerbeidzjan waar de onafhankelijkheid van betwist wordt. De voornamelijk christelijke Armeniërs die daar wonen, voelen zich bedreigd door de islamitische Azerbeidzjanen die op de regio azen. In de jaren 90 werd hier al een jarenlange oorlog uitgevochten. Die pijn zit diep. Net als de pijn van de Armeense genocide van een eeuw geleden. Eind september barstte de oorlog opnieuw in alle hevigheid los.

 Dokter: “Er werd gebombardeerd met rakketten en drones. De mensen hebben vreselijk angstige momenten meegemaakt. Ze vertrokken in de nacht, direct vanuit de schuilkelder. Veel mensen hadden alleen hun nachtkleding mee. Vaak hebben ze niet eens afscheid genomen van hun mannen die achter bleven om te vechten.” De vluchtelingen kwamen een paar honderd kilometer verder berooid aan in Armenië, waar ze nu verblijven in leegstaande huizen of hotelkamers. Maar inmiddels zitten gezinnen soms met 15 tot 20 mensen in één of twee kamers.

“Er is nu alleen volstrekt onvoldoende van alles”, vertelt hij verder. “Wij proberen ze heel specifiek te helpen met wat ze nodig hebben: eten, luiers, kleding en artikelen voor de juiste hygiëne”. Want ondertussen slaat ook hier het coronavirus hard toe.

 Een paar honderd kilometer bij Bert vandaan werd een aantal weken geleden een vredesakkoord gesloten tussen Azerbeidzjan en Armenië. Het akkoord bepaalde dat een groot stuk van de regio in handen van Azerbeidzjan viel.

Dokter ziet dat sinds het vredesakkoord de mensen in shock zijn; ze realiseren zich dat ze niet zomaar weer terug kunnen. “Hun land is niet meer van hen. Wij dachten zelf ook dat dit niet voor lange tijd zou zijn. Maar nu beseffen wij dat de hulp veel langer nodig zal zijn. Deze mensen gaan de kerstdagen doorbrengen in de situatie waar ze nu zitten. We moeten ze zeker de winter door helpen en onze middelen zijn beperkt. We geven nu eerst de meest noodzakelijke dingen, maar op lange termijn hebben de mensen ook huisvesting nodig. Hoe ze nu wonen, is niet vol te houden.”

 Op de vraag wat hem nou drijft om het veilige Groningen te verlaten voor zijn reis naar Armenië, antwoordt hij nuchter: “Ik denk dat wij hier op deze wereld zijn gezet om andere mensen te helpen. Dat moet je doen met daden. Ik vind het een groot voorrecht dat ik dit werk mag doen. Ik doe dit vanuit mijn christelijke overtuiging dat je moet omzien naar je naaste.”

Dokter is sinds tien jaar oprichter en directeur van Mission Possible Nederland. Met grote regelmaat bezoekt hij de projecten in voornamelijk Rusland. Of het hem nog steeds raakt wat hij ziet? “Jazeker. Ik doe ook mijn best om mensen te laten zien dat ik meevoel. Maar ik moet me er tot op zekere hoogte ook voor afsluiten, want bij elk gezin hoor je weer die schrijnende verhalen. Ik besef dat ik hun probleem niet kan oplossen. Ik ben een nuchtere Groninger, dat helpt. Ik lig er niet wakker van en ik kan het goed verwerken. Maar ik kan ook nog steeds emotioneel worden als mensen hun verhaal doen.”

 

Deze uitzending van EO Metterdaad is 19 december te zien op NPO2 om 17:10.