Hoe vind je een goede tv-gast? Is het degene met het heftigste verhaal? Iemand die het beste overkomt op tv? En wat vertelt zo’n gast dan over Jemen, het land waar volgens de VN ‘de grootste humanitaire ramp op aarde’ bezig is? 

Bij mijn werk als tv-redacteur ontmoet ik Issam. Hij vluchtte uit Jemen. Groeide op in de woestijn. Zwemmen kon hij niet. Nu leert hij al jarenlang de kikker en de schoolslag aan vrolijke Zeeuwse kinderen. Tijdens de opnames in het zwembad vraagt presentatrice Rachel waar de kinderen aan denken bij Jemen? ‘’Heel veel bomen! Dieren. Sowieso ezels!’’, roept een jongetje. En waar denkt Issam aan bij Jemen? Zijn stralende gezicht vertrekt even. “Vooral aan de kinderen”, zegt hij. ‘’Die hebben niets met die oorlog te maken. Zijn onschuldig. En toch altijd de dupe.’’ 

Wat maakt iemand een goede tv-gast? Contrast. Iemand die de mooie kant vertelt maar ook de pijnlijke. Wat ben ik dankbaar voor Issam. Hij brengt die moeilijke oorlog in Jemen even heel dichtbij. En dat op badslippers. 

 

Elise Meester is crossmediaal redacteur bij EO Metterdaad