EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Lepra in Bangladesh

Zorg voor leprapatiënten in een straatarm land

Help om leprapatiënten te behandelen én voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij.

Afgerond

Masuma - Een terugblik

Zaterdag 23 januari 2021 - EO Metterdaad blikt samen met Masuma Parvin van Leprazending terug op het project. Hoe gaat het nu in tijden van Corona?

De strijder en de doorzetter

Zaterdag 18 april 2020 - Om te ervaren hoe zijn mindervalide leeftijdsgenoten in Bangladesh hun handicap ervaren, gaat Sylvan mee op een werkvakantie voor jongeren. Ze gaan een centrum bouwen waar mindervalide Bengalen elkaar kunnen helpen en trainen. Daar ontmoet hij Polash die in hetzelfde schuitje zit.

Dokter 'Juweel'

Zaterdag 28 maart 2020 - "Mensen met lepra worden in ons land als beesten behandeld", vertelt dokter 'Jewel' Rosario. Hij werkt in het enige gespecialiseerde lepraziekenhuis van Bangladesh en behandelt zijn patiënten niet als beesten, maar met overweldigend veel liefde en respect.

Gespecialiseerde zorg voor leprapatiënten in Bangladesh

EO Metterdaad besteedde vorig jaar aandacht aan het werk van de Leprazending in Noord-Bangladesh. De verwoestende ziekte lepra is daar nog verre van verdwenen. En daarmee de sociale uitsluiting van lepra-patiënten helaas ook niet. Dr. Rosario van het enige gespecialiseerde lepraziekenhuis in de regio: “Mijn patiënten worden niet als mensen, maar als beesten gezien.”

Lepra komt nog veel voor in Bangladesh, door een combinatie van gebrekkige hygiëne, armoede en tekort aan kennis. Met name arme mensen kunnen eten met de juiste voedingsstoffen vaak niet betalen en leven daarom met een verminderde weerstand. Daardoor zijn ze extra vatbaar voor de lepra bacterie. Het gebrek aan medische kennis rondom lepra maakt dat patiënten vaak veel te laat worden behandeld.

In het noorden van Bangladesh ligt het Nilphamari ziekenhuis. Uit heel Bangladesh worden leprapatiënten hier naar verwezen. In het ziekenhuis krijgen mensen met lepra medicijnen en worden hun wonden verzorgd. Voor mensen die verminkingen hebben opgelopen, worden hersteloperaties uitgevoerd. Mensen krijgen soms een prothese aangemeten. Anderen hebben speciale schoenen nodig zodat ze zichzelf niet (meer) kunnen verwonden. Sommigen krijgen fysiotherapie.

We blikken terug met Masuma Parvin. Zij spoort in een zo vroeg mogelijk stadium lepragevallen op. Dan kan de ziekte nog prima worden bestreden met de juiste medicatie. Hoe gaat het nu in tijden van Corona?


Help lepra patiënten aan zorg en medicijnen die zij nodig hebben. Door uw bijdrage krijgen ook de werkers op de theeplantage voorlichting en voedselpakketten om deze coronatijd te kunnen overleven. 

Help je mee de honger te bestrijden? Maak dan jouw gift over met iDeal via deze website of geef via NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. 'EO Metterdaad' o.v.v. ‘Bangladesh’. Dankjewel!

 

 

Doneren
Bangladesh 2020 Lepraziekenhuis Lepra mannen op ziekenhuisbedden.jpg

Geef leprapatiënten hoop

Doneren