EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Lepra
in Bangladesh

Gespecialiseerde zorg voor leprapatiënten in een straatarm land

Help om leprapatiënten te behandelen én voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij.

Help mee

De strijder en de doorzetter

Om te ervaren hoe zijn mindervalide leeftijdsgenoten in Bangladesh hun handicap ervaren, gaat Sylvan mee op een werkvakantie voor jongeren. Ze gaan een centrum bouwen waar mindervalide Bengalen elkaar kunnen helpen en trainen. Daar ontmoet hij Polash die in hetzelfde schuitje zit.

Dokter 'Juweel'

"Mensen met lepra worden in ons land als beesten behandeld", vertelt dokter 'Jewel' Rosario. Hij werkt in het enige gespecialiseerde lepraziekenhuis van Bangladesh en behandelt zijn patiënten niet als beesten, maar met overweldigend veel liefde en respect.

Lepragevallen opsporen

Dagelijks raken mensen besmet door de leprabacterie . Gelukkig spoort Masuma Parvin van Leprazending in een zo vroeg mogelijk stadium lepragevallen op. Dan kan de ziekte nog prima worden bestreden met de juiste medicatie.

Gespecialiseerde zorg voor leprapatiënten in Bangladesh

De verwoestende ziekte lepra is in Noord-Bangladesh nog verre van verdwenen. En daarmee de sociale uitsluiting van lepra-patiënten helaas ook niet. Dr. Rosario van het enige gespecialiseerde lepraziekenhuis in de regio: “Mijn patiënten worden niet als mensen, maar als beesten gezien.”

Lepra komt nog veel voor in Bangladesh, door een combinatie van gebrekkige hygiëne, armoede en tekort aan kennis. Met name arme mensen kunnen eten met de juiste voedingsstoffen vaak niet betalen en leven daarom met een verminderde weerstand. Daardoor zijn ze extra vatbaar voor de lepra bacterie. Het gebrek aan medische kennis rondom lepra maakt dat patiënten vaak veel te laat worden behandeld.

In het noorden van Bangladesh ligt het Nilphamari ziekenhuis. Uit heel Bangladesh worden leprapatiënten hier naar verwezen. In het ziekenhuis krijgen mensen met lepra medicijnen en worden hun wonden verzorgd. Voor mensen die verminkingen hebben opgelopen, worden hersteloperaties uitgevoerd. Mensen krijgen soms een prothese aangemeten. Anderen hebben speciale schoenen nodig zodat ze zichzelf niet (meer) kunnen verwonden. Sommigen krijgen fysiotherapie.

EO Metterdaad besteedt ook aandacht aan zelfhulpgroepen. We zien de kracht van samenwerking en helpen deze gemarginaliseerde groepen zich samen sterk te maken.

Help Dr. Rosario en zijn team om lepra-patiënten te behandelen én voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Maak uw gift over met iDeal via deze website of geef via NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. 'EO Metterdaad' o.v.v. ‘Bangladesh’. Dank u wel!

Doneren
Bangladesh 2020 Lepraziekenhuis Lepra mannen op ziekenhuisbedden.jpg

Geef leprapatiënten hoop

Doneren