EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Noodhulp voor Beiroet

Beiroet ligt in puin - help nu!

Geef voor de vluchtelingen, migranten en aan de meest arme Libanezen die getroffen zijn.

Afgerond

Beiroet in puin – help nu!

Meer dan 200 doden, ruim 5000 gewonden en zeker 300.000 mensen dakloos.
Dat zijn de gevolgen van de explosie in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De stad ligt in puin.

Deze ramp is helaas niet de enige ramp voor Beiroet. De economische situatie is dramatisch. In de eerste helft van dit jaar verdubbelden de prijzen.
De inwoners hebben nauwelijks voldoende middelen voor hun basisbehoeften. 

De gezondheidszorg stond al onder druk door corona, maar ziet zich nu geconfronteerd met duizenden gewonden.
Sommige ziekenhuizen zijn niet meer bruikbaar door de explosie. De zorgen zijn enorm. 

Beiroet heeft snelle en effectieve noodhulp nodig, speciaal voor de allerarmsten en de meest kwetsbaren. 
Denk daarbij aan Syrische vluchtelingen, die bijna een kwart van de bevolking vormen, en aan kinderen. 

De organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, EO-Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) zijn samen met hun partners ter plaatse.
Zij zijn begonnen met het verlenen van noodhulp. 

Onder meer aan vluchtelingen, migranten en aan de meest arme Libanezen uit Beiroet wordt directe hulp verleend: voedselvoorziening, reparatie van huisvesting en psychosociale ondersteuning voor vrouwen en kinderen.

 Maak uw gift over met iDeal via deze website of geef via rek. nr. NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. 'EO Metterdaad' o.v.v. ‘Beiroet’. Dank u wel!

Doneer nu

Lama (5 jaar) is door de explosie haar oog verloren

‘Deze foto zegt meer dan duizend woorden. Ik stuurde deze foto naar mijn collega’s, en we barstten allemaal in tranen uit.’ 

 Lama (niet haar echte naam) is een 5 jaar oude Syrische vluchteling. Ze woont in de wijk Mar Michael in Libanon, vlakbij de haven. Door de explosie is ze haar oog verloren. Onze collega’s ontmoetten Lama in het ziekenhuis. Terwijl zij in gesprek waren met haar ouders, trok Lama één van hen aan de mouw met de vraag: kom je naast me zitten, en mag ik je dan een verhaaltje vertellen?  

 Onze collega vertelt: ‘Lama vroeg het zo enthousiast, dat ik bijna verwachtte dat het een leuk verhaaltje zou worden… Maar in plaats daarvan vertelde ze hoe ze met haar broers en zussen aan het spelen was toen ze ineens een enorme klap hoorden Haar moeder had haar toen haastig opgepakt, en op dat moment vond de tweede (grotere) explosie plaats. Ondanks dat haar moeder zich over Lama heenwierp, belandde er een glasscherf van het raam in haar oog. Het raakte me dat Lama dit alles glimlachend vertelt. Hoe kan ze zoveel vrede hebben met de situatie, vlak nadat artsen haar oog hebben moeten verwijderen? Haar glimlach voelt geruststellend en haar kracht is besmettelijk, maar wat zal ze over een aantal jaren voelen als ze beseft dat ze het slachtoffer was van een verschrikkelijke situatie die niet had hoeven plaatsvinden?’ 

 We bidden voor Lama en de vele andere kinderen. Zij hebben dingen meegemaakt die geen enkel kind zou mogen meemaken. Help je mee om hun situatie te verbeteren? Door te geven voor noodhulp, draag je onder andere bij aan psychosociale support (traumaverwerking) en het herstel van de beschadigde huizen. We kunnen jouw bijdrage goed gebruiken om zo veel mogelijk mensen te bereiken!  

Bron: dorcas.nl

 

Geef voor noodhulp in Beiroet

Doneren