EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vluchtelingen
in nood

Help Venezolaanse vluchtelingen in Colombia!

Geef voor de voedsel, onderdak en medische zorg.

Afgerond

Villa Caracas - Terugblik

In 2019 was EO Metterdaad in Colombia waar zo’n 5000 Venezolanen per dag binnenkwamen. Ze zijn op zoek naar voedsel, onderdak en medische zorg. Hoe gaat nu met de vluchtelingen in deze coronatijd?

Venezolaanse vluchtelingen

De politieke en economische crisis in Venezuela deed al bijna 3,5 miljoen inwoners naar het buitenland vluchten. We spreken vluchtelingen bij de grens en in Colombia. Waar zijn zij naar op zoek?

Medische zorg

Stel: je bent afhankelijk van medische zorg, maar je kunt die in je thuisland Venezuela door de enorme economische crisis niet meer krijgen. Dan vlucht je naar buurland Colombia.

Vluchtelingen uit Venezuela

Veel Venezolanen zijn de afgelopen jaren gevlucht naar Colombia. Een aantal van hen is terecht gekomen in de stad Barranquilla. In deze stad ligt een sloppenwijk die, ironisch genoeg, ‘Villa Caracas’ wordt genoemd.  
TEAR Fund hielp de vluchtelingen met medische hulp, een warme maaltijd voor kinderen, het opstarten van kleine bedrijfjes.

Toen kwam corona en verloren de vluchtelingen hun inkomsten. Kinderen mochten niet meer naar school en alle gezamenlijke activiteiten, waaronder de warme maaltijd, werden afgelast. 
Tear fund is overgeschakeld naar het uitdelen van voedselpakketten. De nood, tijdens de lockdown, was zo hoog dat een voedseltruck werd overvallen.  

Nu de lockdown is opgeheven willen de vluchtelingen weer zelf voor hun inkomen gaan zorgen. Daarvoor hebben ze trainingen en financiële steun nodig om kleine bedrijfjes te starten.  

Geef voor voedselpakketten, eerste levensonderhoud en trainingen om een klein bedrijf te starten!

Maak dan jouw gift over met iDeal via deze website of geef via NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. 'EO Metterdaad' o.v.v. ‘Colombia’. Dankjewel!

 

Doneren
Venezuela banner.jpg

Waarom zijn er zoveel Venezolanen gevlucht naar Colombia?

Omdat het ontzettend slecht gaat in dit land. Al sinds de dalende olie-inkomsten van 2015 is er sprake van een enorme economische crisis. Het IMF schat de inflatie op een miljoen (!) procent per jaar. Het gevolg: lege supermarkten en gebrek aan bijna alles. Vooral voedsel en medicatie is schaars. De politieke onrust maakt de crisis compleet: het land is in twee kampen verdeeld tussen aanhangers van president Nicolás Maduro en de door het parlement aangewezen interim-president Juan Guaidó. Demonstraties, rellen en veldslagen zijn aan de orde van de dag.

Hoe houden deze vluchtelingen toch hun hoofd boven water?

Dat lukt nauwelijks. Ze gaan langs de deuren om spulletjes te verkopen, of wassen auto’s in het centrum. Veel levert dat niet op. Er gaan regelmatig dagen voorbij dat ze hun kinderen niets te eten kunnen geven. In hun huisjes met kartonnen daken zijn ze ook nog eens nauwelijks beschermd tegen de weersomstandigheden.

Je hele leven in een koffer

Leven uit een kofferIn 2019 ging EO Metterdaad op pad met hulpverleenster Rosa van Tear, die vanuit Colombia met een hulptransport naar Venezuela reed.

Onderweg en bij de grens komen we gezinnen tegen die ‘hun leven in een koffer hebben gestopt’ en op zoek zijn naar een beter leven. “In Venezuela is niets meer”, zeggen ze. De wanhoop staat met grote letters in hun ogen geschreven. Rosa koopt wat eten voor ze en helpt waar kan. Haar kerk in Barancia steunt de vluchtelingen volop met voedselbonnen en kinderopvang, zodat de ouders kunnen werken. Als ze dit horen, vloeien er tranen en zijn ze Rosa en haar team zielsdankbaar.

Geef voor eerste levensbehoeften

Doneren