EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Villa Caracas - Terugblik

Bekijk het uitzendingen overzicht

Het (wereld)nieuws gaat snel. Ook ingrijpende gebeurtenissen raken letterlijk en figuurlijk vlug uit beeldEO Metterdaad gaat graag tegen deze ‘waan van de dag in. Daarom vragen we ons deze week af hoe het in corona-tijd is met de Venezolaanse vluchtelingen in Colombia. 

Die bizarre Venezolaanse recessie met miljoenen vluchtelingen tot gevolg was in 2018 in het nieuws?  

Correct. Inmiddels bijna vier miljoen mensen vertrokken met vaak alleen een koffer naar Colombia. Wanhopig op zoek naar voedsel, onderdak en medische zorg. Die eerste levensbehoeften zijn door de economische en politieke crisis in Venezuela voor hen vrijwel onbetaalbaar geworden. Het enorme pak bankbiljetten waarmee je daar ‘s ochtends hoogstens nog een kop koffie voor kon kopen, was ‘s middags al niets meer waard. 

In 2019 filmde EO Metterdaad het opvangproject van een kerk. Hoe is het daar nu mee? 

We praten bij met hulpverleenster Rosa, die ook een hoofdrol speelde in onze reportages uit 2019. “We vinden het als christenen onze plicht om deze ontheemde vluchtelingen te helpen. En dat blijven we doen, maar door corona kunnen we lang niet meer alle steun bieden die we zouden willen.” De eetzaal, waar dagelijks tientallen gevluchte kinderen een gratis maaltijd en onderwijs kregen, moest sluiten. Rosa en haar team brengt nu voedselpakketten bij hen ‘thuis’: vaak krakkemikkige hutjes van karton en plastic. Ze zou met haar team graag nog meer vluchtelingen kunnen helpen met een voedselpakket en roept ons in Nederland op daarvoor te geven.