Esther Grisnich is ZOA-landendirecteur in Irak. Onlangs ontving ze bericht dat vluchtelingen in de Koerdische regio van Irak al maanden zonder hygiëneproducten zitten. Ondanks dat het aantal corona-besmettingen in de omgeving nog mee lijkt te vallen, vormt een gebrek aan hygiëne een grote dreiging voor het naderende coronavirus. 

Dreiging corona neemt toe

De vluchtelingenkampen in Gawilan en Bardarash liggen in de Koerdische regio van Irak. In deze kampen wonen zo’n 18.000 mensen. Deze mensen zijn afkomstig uit het Noorden van Syrie, en zijn soms wel voor de derde keer op de vlucht. De eerste keer voor het Assad-regime, de tweede keer voor IS en onlangs zijn ze gevlucht voor de Turkse bombardementen op hun woonplaats. In de kampen zijn ook veel alleenstaande vrouwen, van wie de echtgenoot is gevangengenomen, omgekomen of is achtergebleven om te vechten tegen het regime. Esther vertelt: “Elke dag komen er zo’n 300 vluchtelingen bij in dit kamp. De mensen hier zijn niet zo bang voor het coronavirus, ze hebben al zoveel meegemaakt. Daarom is het belangrijk dat we de mensen alsnog goed voorlichten over het gevaar van het coronavirus.” 

Hygiënepakketten

Het kamp in Bardarash is in allerijl opgebouwd en ZOA is betrokken geweest bij de installatie van toiletcabines en de reparatie van de waterleidingen. Dit werk werd gestagneerd vanwege het de dreiging van het coronavirus. Daarvoor in de plaats is ZOA gestart met het verspreiden van hygiënepakketten in de vluchtelingenkampen. In de week voor Pasen zijn medewerkers van ZOA bezig geweest om hygiëneartikelen in te pakken. Elk pakket bestaat uit 10 stukken zeep, een kilo waspoeder en maandverband. Dankzij de hulp van Metterdaad heeft ZOA zo’n 2000 pakketten kunnen uitdelen in de vluchtelingenkampen.