Overstromingen, gevolgd door extreme droogte, teisterden Zuid-Sudan het afgelopen half jaar. De oogst was verwoest. En dat beetje groen dat nog op het land stond, werd kaalgevreten door de sprinkhanenplaag. Uit pure ellende eet de bevolking de bladeren van de bomen. En nu heeft het coronavirus dit land bereikt. Voor Zuid-Sudan is dit één ramp teveel, vreest hulporganisatie Red een Kind.   

Red een Kind is zelf polshoogte gaan nemen in  Wau, ongeveer in het midden van Zuid-Soedan. Het beeld was snel duidelijk: veel gezinnen hebben nog geen informatie over het coronavirus gekregen. Of nog erger: halve informatie. Daardoor is er veel angst en onzekerheid. Mensen weten niet wie of wat ze moeten geloven.  

Zuid-Soedan

De overheid heeft maatregelen afgekondigd en ook dat levert wantrouwen op.  Socialdistancing  heeft namelijk als direct gevolg dat voedsel nog schaarser wordt, dat mensen nog minder bewegingsvrijheid hebben. Bovendien doen allerlei geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de Verenigde Naties het virus het land in zouden hebben gebracht. De spanningen nemen duidelijk toe. 

'Goede voorlichting is belangrijk'

Noodhulpcoördinator  Jaap  Vuijk  van Stichting Red een Kind vertelt: ‘Dit soort volksverhalen of bijgeloof zijn heel hardnekkig, daarom is goede voorlichting belangrijk.’ Red een Kind doet dit door via radio-uitzendingen informatie te verstrekken hoe de verspreiding van het virus voorkomen kan worden. Vuijk: ‘Zo vertellen we dat mensen vaak hun handen moeten wassen en afstand moeten houden. Gebruik van water en aandacht voor persoonlijke hygiëne horen daar ook bij.’ Naast goede voorlichting zet Red een Kind zich ook in door hygiëneproducten te verstrekken, zoals zeep, wateremmers en mondkampjes. 

Zuid-Sudan is een land met bijna geen medische zorg.

Zuid-Sudan is een land met bijna geen medische zorg. De cijfers van het aantal coronagevallen in Zuid-Sudan zeggen dan ook weinig, omdat de gezondheidszorg in Zuid Sudan zo slecht is georganiseerd dat mensen nauwelijks getest kunnen worden. Vuijk: ‘Het werkelijke aantal besmettingen zal waarschijnlijk veel hoger liggen dan de cijfers in de media. Momenteel heeft dit land negen isolatiebedden voor coronapatiënten. Maar op een bevolking van dertien miljoen mensen kun je je voorstellen dat dit nooit genoeg gaat zijn.’  

Het coronavirus is aangekomen in een land waar men nu al uit pure ellende de bladeren van de bomen eet.

Hulporganisaties houden hun hart vast. Laten we samen voorkomen dat dit de ramp wordt die Zuid-Soedan teveel werd.  

EO Metterdaad steunt dit project van Red een Kind, naast vele andere projecten.