EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Corona
raakt ons allemaal

Blijf om elkaar geven. Noodhulp voor mensen die lijden onder het coronavirus.

We doen wat we kunnen om mensen in nood te helpen. In Nederland én wereldwijd. Elke euro helpt!

Help mee!

Radio - Corona raakt ons allemaal

Bekijk het uitzendingen overzicht

Zaterdag 28 maart 2020

Corona raakt ons allemaal: blijf om elkaar geven. Het is de slogan van de noodhulpcampagne die EO Metterdaad deze week startte voor de slachtoffers van corona in binnen- en buitenland. Want van Apeldoorn tot Afghanistan en van Rotterdam tot Rwanda, arm of rijk, zwart of wit: iedereen heeft met corona te maken. Wat deze campagne precies inhoudt en wat corona voor het Metterdaad team zelf betekent bespreken we met Nienke Bakker van Metterdaad.

Hoe is het idee voor deze campagne ontstaan? 

We hadden voor de maand maart 4 reizen gepland staan om reportages te maken van hulpprojecten in o.a. Zuid-Sudan en Rusland. Die moesten we cancelen en ondertussen zagen we de nood rond het coronavirus toenemen. Die gaat ons aan het hart en daarom gingen we graag in op het verzoek vanuit de EO om een noodhulpcampagne te starten. Dat doen we trouwens samen met nietalleen.nl, het platform waarop hulpvragen en hulpaanbod rond corona in Nederland samen worden gebracht.

Waar worden de giften aan besteed? 

Een deel gaat naar projecten hier in Nederland, van de partners die ook betrokken zijn bij nietalleen.nl Dan moet je denken aan een project van Stichting Present, dat pakketten met bloemen en fruit uitdeelt aan ouderen. Daarmee slaan we twee vliegen in een klap: we steken de ouderen een hart onder de riem én steunen de bloemen- en fruitsector.

In het buitenland zal het geld vooral gaan naar projecten van onze partners en zij zetten nu veel in op preventie en hygiëne. Veel voorlichting dus, maar ook concreet het uitdelen van zeep. 

Wat betekent de slogan? 

Als EO Metterdaad willen we ons solidair verklaren met alle mensen die onder corona lijden wereldwijd. Het raakt ons allemaal: van Apeldoorn tot Afghanistan. Dus niet alleen in Nederland. We willen graag bewustwording op gang brengen dat wij nu in een crisis zitten en dat veel van de mensen waar wij wekelijks geld voor vragen chronisch in zo’n crisis zitten als waar wij nu mee te maken hebben. Beslist niet om ons hier in Nederland een schuldgevoel aan te praten, zo van ‘in Afrika is het veel erger dan in Nederland, dus stel je niet aan’ ofzo. Nee, veel meer vanuit medemenselijkheidheid en omzien naar elkaar, dicht bij en dus ook ver weg. 

Is er behoefte aan zo'n campagne? 

We kunnen ons goed voorstellen dat er mensen zijn die hier niet op zitten te wachten. En dat is helemaal prima. Tegelijk zijn er ook mensen die wel graag willen geven. En die gelegenheid willen we hen graag geven. Daar zetten we ons netwerk en onze betrouwbaarheid dat de giften goed terecht komen graag voor in. We merken aan de giften die binnenkomen ook dat er wel degelijk behoefte aan is. Mensen zijn zeker bereid te geven. 

Hoe gaat het nu met Metterdaadprojecten wereldwijd, wat zijn de gevolgen voor hen? 

Daar hebben we natuurlijk intensief contact over met onze partners en wat we vooral horen is dat heel veel projecten stilliggen vanwege een lockdown. Kinderen uit een schoolproject in Syrië kunnen bijvoorbeeld niet naar school. En die krijgen echt niet een mooie digitale verbinding met de juf voor les op afstand. Die zitten gewoon thuis zonder onderwijs. 

Dit is maar een voorbeeld, maar dit geldt dus voor veel meer projecten.

Blijf om elkaar geven

Doneren