EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Bloemen om op te fleuren

Bekijk het uitzendingen overzicht

Corona raakt ons allemaal en daarom ondersteunt EO Metterdaad de verrassende actie van Stichting Present. In Enschede en Den Haag brengen vrijwilligers fruit en bloemen rond, om kwetsbare mensen een hart onder de riem te steken. De reacties zijn hartverwarmend.

Vrijwilligers staan klaar om boodschappen te doen, de hond uit te laten of een voedselpakket op te halen. “Mensen die ziek, arm of eenzaam zijn, zijn sinds de corona-crisis afhankelijk van hulp van hun buren,” zegt Leonie Verloop van Stichting Present. Gelukkig staan de mensen klaar om iets te doen in deze tijd. Ze moet zelf even wennen aan dit omdenken. “Normaalgesproken hebben we meer hulpvragen dan vrijwilligers, nu is het andersom.”

Eva Mabayoje van Stichting Present Den Haag: “Toen alles dicht moest, vroeg ik aan de hulpverleners, wat is er nodig? Naast eten blijkt dat mensen simpelweg een kaartje heel leuk vinden. Met dit in mijn achterhoofd zag ik in het nieuws dat al die bloemen vernietigd werden. En zo werd deze bloemenactie geboren. Ik belde naar een verzorgingsinstelling, daar werden al spontaan bloemen gebracht door mensen. Maar, zeiden ze, de mensen van de thuiszorg die zitten alleen thuis en krijgen niks.”

Zo gezegd zo gedaan. Mensen reageren hartverwarmend op de vrijwilligers die Azalea’s komen brengen. Een oudere vrouw uit Den Haag: “Ik voel me best angstig, je ziet niemand meer, je hoort niemand meer. Mijn fysio gaat opeens niet meer door. Maar ik ben helemaal gek op Azalea’s. Ik ben hier echt heel blij mee!”

Eva: “Daarnaast zijn er nog meer verborgen kwetsbaren in de stad, herstellenden van een verslaving bijvoorbeeld. Daar willen we ook nog langs volgende week. Ik heb contact met een kweker van Azalea's, potplanten, hij had er 30.000 staan voor Frankrijk. Deze moeten nu allemaal vernietigd worden. Wij hopen daar zoveel mogelijk van te kunnen bezorgen.”

In Enschede gaan de vrijwilligers met een fruitpakketje op pad. “Ik kwam op dit idee toen ik zag dat mijn fruithandelaar niet naar de markt kon gaan om z‘n fruit te verkopen,” vertelt Leonie. “Kwetsbare mensen zijn door de corona-crisis nog meer
geïsoleerd dan normaal. Zelfs hulpverleners kunnen alleen nog maar bellen. Je kunt je wel voorstellen hoeveel het voor de mensen betekent als we bij ze voor de deur staan met deze fruit verrassing!”

Een bloemetje of fruitmandje kost €7,50.
Wilt u een bijdrage doen voor soortgelijke projecten? Dat kan!

Blijf om elkaar geven

Doneren