EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Zaterdag 16 mei - Special Corona in de Filipijnen

Bekijk het uitzendingen overzicht

16 mei 2020 (De uitzending is hier vanaf maandag 18 mei te bekijken.)

Lockdown in een sloppenwijk 

Corona heeft op ons eigen land al ongekende impact, maar hoe is het voor de inwoners van de sloppenwijk van Manilla, de hoofdstad van de FilipijnenVia hulporganisatie Young Focus kunnen we contact leggen met José Zamora, die samen met zijn vrouw Nenita en hun 8 kinderen de lockdown probeert te overleven.  

Vóór de coronacrisis werkten ze dag en nacht om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij als wasvrouw, hij als chauffeur op een tuktuk, een soort motortaxi.  
José: “De inkomsten waren wisselend. Ik werkte hard en soms had ik een meevallertje. We konden net rondkomen van mijn inkomen, we konden eten en het schoolgeld betalen. Hoe dan ook was het heel hard werken om te zorgen dat m’n dochters naar school konden gaan. 

De president heeft in Manilla een gemeenschaps quarantaine’ afgekondigd. Wat betekend dat voor jullie?  
José: We mogen het huis niet uit. De overheid heeft ons verboden om naar buiten te gaan. We moeten binnenblijven, maar ik werk als tuktuk chauffeur. Als ik ga werken neemt de politie mijn motor in. We moeten onszelf zien te redden, maar zonder werk is er geen eten. Hoe moet ik dan voor mijn familie zorgen? Mijn kinderen? 
 
Om de families in de sloppenwijk te helpen deelt hulporganisatie Young Focus zakken met rijst uit. Elke familie krijgt 15kg rijst, genoeg voor 2 weken. Nenita kan even opgelucht ademhalen: We hebben deze rijst gelukkig net op tijd gekregen. De vorige rijst was helemaal op. 

 

Geef hoop een stem en help mee

Doneer nu