EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Op zoek naar een parasiet die neuzen op eet

Tropenarts Jaap Bezemer trekt per kano het regenwoud van Ecuador in op zoek naar de zeldzame, maar vernietigende leishmania parasiet. Een ziekte die uiteindelijk zelfs de hele neus aanvreet. Leishmania is zo zeldzaam dat de Wereldgezondheidsorganisatie geen geld geeft voor research. Toch komt Jaap bij de indianen in Ecuador regelmatig leishmania-patiënten tegen. Daarom doet hij nu zelf aan bestrijding en onderzoek. Sommige indianen hebben de ziekte al in een gevorderd stadium. Bereikt Jaap hen nog op tijd met zijn medicijnen?

Klinkt heftig, die leishmania parasiet.

Er zomaar op gaan googelen is dan ook niet aan te raden. De verminking die deze parasiet aanricht, levert geen fraaie plaatjes op. Hij vreet het neusschot en later soms de hele neus aan.

Jaap geeft de leishmania-medicijnen bewust niet gratis aan de indianen?

Door de medicijnen te ruilen tegen bijvoorbeeld zelfgemaakte kunstvoorwerpen, bevestigt Jaap naar eigen zeggen hun eigenwaarde en identiteit. Hij vindt hun kunst zo waardevol, dat hij er medicijnen voor over heeft. Jaap leert de indianen zo ook dat de medicijnen echt iets waard zijn. En de patiënten ze dus goed moeten innemen. Eerder kwam hij gratis weggegeven medicijnen ongeopend bij het afval tegen.

Medisch en geestelijk werk

Jaap ziet de twee kanten van zijn roeping, het praktisch-medische en geestelijke werk misschien wel het meest terug in zijn betrokkenheid bij patiënten met de leishmania parasiet. Deze parasiet is zo zeldzaam dat er geen geld voor onderzoek beschikbaar is. Toch raken in hun werkgebied mensen er gruwelijk door verminkt en kunnen ze uiteindelijk overlijden. “Patiënten die aan deze sluipende ziekte lijden, worden vaak vervloekt door de medicijnman”, vertelt Jaap. “Ze zijn vaak verward, bang en ervaren zelf sterk dat ze vervloekt zijn en een boze geest in zich hebben.” Hij bestrijdt als tropenarts niet alleen de parasiet, maar ook de geestelijke belasting die over zijn patiënten is uitgesproken. Door voor hen te bidden en de vloek te doorbreken in de naam van Jezus. 

Alleréérst evangelist

Jaap is ook evangelist. Hij deelt bijvoorbeeld audiobijbels uit. Sterker nog: de vader van vijf vertelt dat hij allereerst evangelist is. Want: “Zieke mensen blijven nooit voor altijd beter, maar een leven met Jezus is wél eeuwigdurend.”

Steun tropenarts en evangelist Jaap Bezemer bij zijn medische en geestelijke werk onder de inheemse bewoners van het Ecuadoriaanse regenwoud. 

Steun het medische werk

Doneren