EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Ecuador 'Bedank'-uitzending

Bekijk het uitzendingen overzicht

20 juni 2020

“Met hulp van Metterdaad bestrijden we hier corona in de jungle” 

Gaat u met ons mee terug naar de jungle in Ecuador? Daar laten we u zien hoe uw gift uit 2018 nog steeds effect heeft en anno 2020 zelfs helpt corona te bestrijden... 

Wat was dat ook alweer voor project in Ecuador? 

In 2018 vroegen we uw aandacht voor het werk van Jaap en Linda Bezemer. Zij werken daar onder de Kichwa indianen. Jaap als tropenarts en Linda als verpleegkundige met speciale aandacht voor verloskunde. Jaap is de enige arts in Ecuador die de vernietigende leishmania-parasiet bestrijdt. Die bacterie vreet de huid aan en lijdt tot gruwelijke verminking van het gezicht. 

Hoeveel geld is er opgehaald en wat is daar mee gebeurd? 

U gaf samen ruim 250.000 euro voor dit project. “Een geweldig bedrag, dat hadden we echt totaal niet verwacht”, vertelt Jaap in de bedankaflevering van deze week. “We hebben met dit geld 140 indianen van leishmania kunnen genezen. Ook zijn er dankzij de giften twee operatiekamers en een complete afdeling in het dorpsziekenhuis bijgebouwd. Tot slot hebben we testapparatuur kunnen aanschaffen voor het opsporen van tuberculose, wat hier nog veel voorkomt.” 

Hoe helpen deze giften om corona te bestrijden? 

Helaas is corona inderdaad ook doorgedrongen tot in de jungle van Ecuador. Maar gelukkig heeft Jaap de testapparatuur kunnen ombouwen, zodat die nu ook geschikt is voor het testen van corona. Het is de enige testmogelijkheid in de wijde omgeving en er maken ontzettend veel mensen gebruik van. 

Laat het werk van Jaap en Linda juist nu doorgaan. Maak uw gift over naar NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. ‘Ecuador’. 

 

 

Help mee

Doneer nu