EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Kwetsbare kinderen 
in de Filipijnen

Onderwijs en coaching
voor kinderen

Young Focus wil de cirkel van armoede doorbreken door kinderen naar school te krijgen.

Afgerond

Aflevering 1 - Een moeder van acht

2 mei - Ze is acht maar kan geen kind zijn. Haar naam is Riojin. Elke dag zorgt ze voor haar zusje Razel. Als je haar vraagt waar haar moeder is haalt ze haar schouders op. Weg, dat is alles wat ze weet.

Aflevering 2 - Van sloppenwijk naar rijtjeswoning

23 mei - De omgeving waar Norlin (10) woont is gevaarlijk en ongezond. Daarom zijn de ouders van Norlin blij dat ze op kosten van de overheid mogen verhuizen naar een rijtjeswoning. Maar Norlin twijfelt. Zal ze haar vriendinnen ooit nog terug zien?

Aflevering 3 - Slapen tussen de ratten

30 mei - Wie wordt geboren in de sloppenwijken van Manilla heeft het slecht getroffen. De dertienjarige Dariël is zo’n pechvogel. Zijn vader werd vorig jaar doodgeschoten door de beruchte politie-eskaders van President Duterte, die een oorlog is begonnen tegen de drugshandel. Sindsdien probeert Dariël zichzelf en zijn moeder in leven te houden door afval te verzamelen.

Filipijnen - Onderwijs voor kwetsbare kinderen

'Smokey Mountains' - Manila - zo heet de de plek op de Filipijnen, waar duizenden gezinnen afhankelijk zijn van de afvalindustrie. Of ze nou afval ophalen of werken op de fietstaxi, de gezinnen hebben een inkomen dat niet groter is dan 5 euro per dag. Young Focus geeft kwetsbare kinderen een perspectief door hun coaching en onderwijs te geven. 

Het lijkt een uitzichtloze situatie: ouders zijn niet naar school geweest en hebben geen geld om de kinderen naar school te sturen. De kinderen werken overdag of 's nachts, zo halen ze bijvoorbeeld 's nachts afval op. Young Focus wil deze cirkel van armoede doorbreken door deze kinderen op allerlei manieren naar school te krijgen.

Perspectief door onderwijs

Kinderen die rond de 4 jaar oud zijn kunnen starten in de eigen kleuterschool van Young Focus, zodat ze kunnen wennen aan 'school'. Als de kinderen 6 jaar oud zijn worden de kinderen ingeschreven bij het normale basisonderwijs van de overheid. Young Focus ondersteunt daarbij met extra bijles en persoonlijke coaching. Ook voorziet Young Focus in de schoolonkosten, de boeken en uniformen die nodig zijn, etc. 

Ook worden de ouders van de kinderen gecoacht in het opvoeden van de kinderen. Hoe motiveer je je kind om naar school te gaan? Hoe ga je met praktische zaken om zoals hygiëne, het herkennen van ziektes, etc. 

Noodgedwongen verhuizen

Veel gezinnen worden door de overheid verplaatst naar een nieuwe plek buiten de stad. Van sloppenwijk naar rijtjeshuis. Hartstikke positief zou je denken. Helaas is er een risico dat deze gezinnen buiten het gezichtsveld van Young Focus gaan vallen, wat praktisch betekent dat de kinderen zullen stoppen met school. Young Focus wil op deze nieuwe locatie hetzelfde programma gaan aanbieden. Hiervoor is een nieuw studentencentrum nodig, waar Young Focus 200 kinderen hoopt te gaan helpen. 

Help deze gezinnen en draag bij aan het geven van goed onderwijs. Geef via NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Filipijnen, of met iDeal via onderstaande knop.

Doneer Kijk
EOMetterdaadFilipijjenHeader2.jpg

Help mee en geef kinderen recht op onderwijs

Doneer