EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Aflevering 1 - Een moeder van acht

Bekijk het uitzendingen overzicht

Zaterdag 2 mei 2020

Ze is acht maar kan geen kind zijn. Haar naam is Riojin. Elke dag zorgt ze voor haar zusje Razel. Als je haar vraagt waar haar moeder is haalt ze haar schouders op. Weg, dat is alles wat ze weet.

Hoe leven de kinderen in de sloppenwijken van Manilla?

Zoals kinderen dat alleen kunnen: met een glimlach, ondanks alles. Kinderen als Riojin weten niet beter dan dat de wereld waarin ze leven gewoon is. Ze spelen tikkertje, elastieken en hinkelen zoals ieder Nederlands kind. Het schoolplein bestaat uit een dikke laag van zompig afval, dat door de jaren heen is ingedikt tot een broeinest voor bacteriën en ratten. Dit is de wereld waar Riojin elke ochtend wakker wordt om haar zusje te wekken, te wassen en kleren aan te doen voordat ze naar school gaan. Riojin is voor Razel meer dan een grote zus. Riojin is een moeder van acht.

Waar is de moeder van Riojin?

Dat weet eigenlijk niemand goed. Soms komt ze langs, maar veel vaker laat ze haar dochters Riojin en Razel aan hun lot over. Voor haar niets vreemds overigens. Zelf is de moeder als meisje van veertien verstoten en aan haar lot overgelaten.

Is er dan niemand die voor Riojin zorgt?

Gelukkig wel. Rekka, de juf van Riojin. Ze werkt voor Young Focus, een organisatie die kinderen als Riojin en haar zusje eten en onderwijs geeft. Daar blijft het niet bij. Als maatschappelijk werkster zorgt Rekka elke dag voor Riojin en houdt ze ook de thuissituatie van Riojin in de gaten.

 Bekijk hier een fragment uit de uitzending:

 

Wilt u helpen om kinderen als Riojin naar school te laten gaan en problemen binnen een gezin aan te pakken? Help dan! Doneren kan via de knop hieronder.

Help mee en geef kinderen recht op onderwijs

Doneren