EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Aflevering 3 - Slapen tussen de ratten

Bekijk het uitzendingen overzicht

Uitzending 30 mei 2020 

Wie wordt geboren in de sloppenwijken van Manilla heeft het slecht getroffen. De dertienjarige Dariël is zo’n pechvogel. Zijn vader werd vorig jaar doodgeschoten door de beruchte politie-eskaders van President Duterte, die een oorlog is begonnen tegen de drugshandel. Sindsdien probeert Dariël zichzelf en zijn moeder in leven te houden door afval te verzamelen. 

Is er iemand die zich bekommert om de allerarmsten van Manilla? 

Nauwelijks. Het verschil tussen arm en rijk blijft in de Filipijnen, net als in zoveel derdewereldlanden, onoverbrugbaar groot. Aan de horizon van de hoofdstad Manilla torenen peperdure wolkenkrabbers. Hier leeft de Filippijnse elite, hoogverheven boven het gepeupel en de stank van de broeierige sloppenwijken. De allerarmsten die hier wonen zijn ze liever kwijt dan rijk, want de grond waarop ze wonen, vlakbij de zee, is veel geld waard. 

Is er een toekomst voor Dariël? 

Zo op het eerste oog niet. Zonder hulp van buiten is zijn leven een eindeloze cyclus van ’s nachts afval rapen, overdag slapen. Vaak spendeert hij het beetje geld dat hij verdient aan lijm snuiven of aan internetshops om zijn Facebook profiel bij te werken.  
Gelukkig is er iemand die naar hem omkijkt: coach Marc van de organisatie Young Focus. Volgens Marc en zijn collega’s kunnen jongeren als Dariël uit de drek van de sloppenwijk worden getrokken door hen onderdak, coaching en onderwijs te geven. En dat werkt. Sinds Marc hem heeft opgenomen krijgt Dariël zijn leven weer op de rit. 

Coaching en onderwijs is voor deze kwetsbare jongeren cruciaal. U kunt Young Focus meehelpen om jongeren als Dariël weer toekomst te geven. Maak uw gift over naar NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. ‘Filipijnen’. Of doneer online via metterdaad.nl/filipijnen 

Help mee en kom in actie

Doneer nu