EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vrouwen in Rwanda

Help vrouwen en meisjes met een beperking!

Geef voor scholing en begeleiding naar werk

Doneer

Hoe Fofo eindelijk een stem kreeg

Bekijk het uitzendingen overzicht

Hoe Fofo eindelijk een stem kreeg 

Meisjes en vrouwen met een handicap behoren vaak tot de meest kwetsbaren in Rwanda. Gevolg: diepe eenzaamheid en vaak geen opleiding of werk. 

Is dit stigma van je handicap als straf het enige probleem? 

Hulpverlener Paul Mbatia vertelt in de uitzending: “Gezinnen zijn ook vaak arm. Als je dan vijf kinderen hebt, waarvan een met een beperking, gaat het weinige geld voor bijvoorbeeld scholing meestal naar de andere vier. Die hebben immers veel meer kans op succes. Kinderen met een beperking worden helaas nog regelmatig verstopt voor de buitenwereld.” 

We zien ook het verhaal van het dove meisje Fofo? 

Fofo is zeventien en leefde al die jaren al in een isolement van stilte. Door haar beperking had ze geen aansluiting bij de kinderen uit haar dorp. Alleen met haar eigen gezin kon ze een beetje communiceren. Geld voor onderwijs was er niet. Meisjes als Fofo eindigen vaak als prostitué of bedelaar. Maar niet als het aan Paul en onze partnerorganisatie in Rwanda ligt. Via hen leerde Fofo en haar omgeving gebarentaal. Zo kon ze eindelijk echt uitdrukken wat ze voelde en dacht. Nu doet ze samen met andere meisjes zoals zijzelf een opleiding tot kapster. Wat blijkt? Ze heeft het meeste talent van de hele klas.