EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Nieuwe kansen in Guatemala

Help mensen uit de vicieuze cirkel van armoede en geweld

Hoopvolle projecten met onderwijs, voorlichting en Evangelisatie!

Afgerond

Aflevering 1

16 augustus - De 17-jarig Karla lag een jaar in coma nadat ze haar broer probeerde te redden. Hoe gaat het nu met Karla?

Aflevering 2

23 augustus - Als jongen van veertien pleegde Eduardo zijn eerste moord. Nu, negen jaar later, is zijn leven volkomen veranderd. In aflevering twee vragen we aan Eduardo hoe het nu met hem gaat.

Aflevering 3

30 augustus - In 2018 bezocht EO-Metterdaad de jeugdgevangenissen van Guatemala. Toen was de situatie al schokkend, nu in tijden van corona is de situatie onhoudbaar geworden.

Guatemala - Armoede en geweld

De criminaliteitscijfers in Guatemala zijn erg hoog, het blijft één van de gevaarlijkste landen in de regio. Veel jongeren belanden door armoede in gangs en criminaliteit. Het Nederlands Bijbelgenootschap werkt in Guatemala samen met de Bible Society Guatemala. Zij zagen de groeiende nood van jongeren in de gevangenis en startten gevangenispastoraat onder de noemer ‘my second chance’. In 2018 bezocht EO Metterdaad o.a. de jeugdgevangenissen in Guatemala. Wij blikken terug op het project van het Nederlands Bijbelsgenootschap.

In 2018 bezochten wij ook het project van Woord en Daad. Zo'n zestig procent van de bevolking van Guatemala kan niet lezen of schrijven. Vooral Guatemala-Stad zijn er wijken waar veel kinderen niet naar school gaan. Deze wijken worden ook wel de 'red-zones' genoemd. Het is er gevaarlijk; jeugdbendes gebruiken geweld naar elkaar en hun buurtgenoten en er is veel armoede. Kinderen belanden soms al op jonge leeftijd in zo'n bende en anderen gaan een leven op straat tegemoet, dakloos en verslaafd aan lijm.

Woord en Daad werkt al meer dan veertig jaar in deze 'red-zones'. Waar veel andere hulporganisaties het té gevaarlijk vinden, gaan zij de uitdaging aan om kinderen een ander leven te bieden dan op straat of in een bende. Een toekomst met onderwijs en uiteindelijk een baan. Hoe gaat het nu met dit project? EO Metterdaad blikt terug. 

 

Maak uw gift over met IDEAL via deze website of geef via rek. nr. NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. 'EO Metterdaad' o.v.v. ‘Guatemala’. Dank u wel!

 

  • Karla lag een jaar in coma nadat ze haar broer probeerde te redden. Hoe gaat het nu met Karla?
  • Als jongen van veertien pleegde Eduardo zijn eerste moord, daarna volgden meer. Nu, negen jaar later, is zijn leven volkomen veranderd. In aflevering twee vragen we aan Eduardo hoe het nu met hem gaat.
  • In 2018 bezocht EO-Metterdaad de jeugdgevangenissen van Guatemala. Toen was de situatie al schokkend, nu in tijden van corona is de situatie achter de tralies in veel Latijns-Amerikaanse gevangenissen onhoudbaar geworden.

 

 

Karla Eduardo Jeugdgevangenissen Achtergrond informatie

Help mee en geef jongeren een toekomst!

Doneer nu