EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Nieuwe kans in Guatemala

Help mensen uit de vicieuze cirkel van armoede en geweld

Hoopvolle projecten met onderwijs, voorlichting en Evangelisatie!

Afgerond

Aflevering 3

Bekijk het uitzendingen overzicht

Bijbel voorkomt gevangenisopstanden

 In 2018 bezocht EO-Metterdaad de jeugdgevangenissen van Guatemala. Toen was de situatie al schokkend, nu in tijden van corona is de situatie achter de tralies in veel Latijns-Amerikaanse gevangenissen onhoudbaar geworden. Gevangenen zitten hutje mutje op elkaar, zonder anderhalve meter afstand. Ophokken in deze overvolle cellen is een broeinest voor de ziekte. Wanhopige gevangenen komen in opstand, maar de autoriteiten drukken het geweld de kop in. Ondanks alles gaat het bijbelgenootschap van Guatemala door met het verspreiden van bijbels onder gevangenen. 
 
Wat is het nut van het verspreiden van bijbels in deze coronatijd? 
 We hebben gebeld met gevangenispastor Hector, die vroeger zelf als drugsdealer gevangen zat. Volgens hem is de stress in de gevangenissen hoog door strengere maatregelen, geen bezoek van familie en angst voor corona. Maar het gezamenlijk lezen, zingen en bestuderen van de bijbel helpt de jongeren om zich op iets anders richten dan intimidatie en geweld. Sommigen van hen worden geraakt door het evangelie en bekeren zich. Het is daarom niet voor niets dat Hector het werk in de zwaarbeveiligde gevangenissen mag voortzetten: zelfs de bewakers zien dat veel van deze jongens compleet veranderen. 
 
Kunnen gevangenispastors in deze coronatijd nog wel werken?
  
Op dit moment mogen gevangenispastors niet meer naar binnen vanwege besmettingsgevaar, dus nemen ze videoboodschappen op. De bijbels worden nog steeds verspreid en voorgelezen door gevangenen die al eerder tot geloof zijn gekomen. Zij werken nu als hulp-pastors achter de tralies en houden bijbelstudies met de andere gevangenen. Juist in deze coronatijd is het belangrijk dat dit project van het Nederlands Bijbelgenootschap doorgaat

Help mee en geef jongeren een toekomst!

Doneer nu