EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Dood door drinkwater

Bekijk het uitzendingen overzicht

Zaterdag 28 september 2019 - 25 minuten

In dit dorp gaan kinderen dood door drinkwater

Stel: in een Nederlands plattelandsdorpje blijken al jaren kinderen te sterven door vervuild drinkwater. Het land zou te klein zijn en het water in mum van tijd weer schoon, en terecht! Maar niet in Guinee...

Waarom werkt het zo niet in Guinee?

Vooral op het afgelegen platteland is veel water sterk vervuild. Zelfs zo erg, dat ook eerst koken niet helpt. De bronnen waaruit de inwoners water putten zitten in besmette grond, of de rivier die als waterbron dient wordt voor te veel doeleinden gebruikt. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Er sterven regelmatig kinderen die ziek werden van het water. In de uitzending van deze week komt een moeder een het woord die drie van haar kinderen verloor. Ook veel volwassenen lopen met chronische darmklachten rond en kunnen daarvoor bijvoorbeeld niet op het land werken.

Ondanks deze ellende, blijven de inwoners het water drinken?

Dat komt omdat veel van hen nog in geesten geloven. Deze geesten zouden ook de gevers van dit water zijn. En dat water weigeren maakt hen boos. Opvallend genoeg verandert er vaak pas iets in het dorp als er mensen christen worden. Zij durven wel tegen het geloof in geesten in te gaan en zoeken naar alternatieven. Evangelist Joseph helpt hen hierbij, samen met onze projectpartner CAMA-zending. Zij investeren in het slaan van waterputten, zoals in het dorpje Guaesson. De bewoners zijn dolblij met dit volkomen veilige, heerlijk heldere water.

Red de dorpskinderen uit Guinee. Geef voor water dat ze wél veilig kunnen drinken.

Geef voor Guinee

Doneren