EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Hoop tussen de puinhopen

Programmamaker Lise van der Eijk maakte voor EO Metterdaad reportages in de Iraakse stad Mosul. En zag hoe de door oorlog verwoestte stad langzaam uit de as herrijst. “Niet IS, maar Jezus Christus heeft het laatste woord.”

Het regent zachtjes en de lucht is grijs als we de brug over de Tigris afrijden, West-Mosul in. Zeker tien minuten lang zijn cameraman Christiaan van den Broeke en ik met stomheid geslagen. Overal waar we kijken zien we volledig ingestorte gebouwen. Hele straten zijn met de grond gelijk gemaakt. Wat ooit een drukke winkelboulevard was vol geur en kleur, is nu een zwartgeblakerde puinhoop. Huizen, ooit gevuld met leven en verwachting, zijn veranderd in onbewoonbare ruïnes. Anderhalf jaar na de bevrijding van IS is dit nog steeds een spookstad. De verwoesting is zo overweldigend dat we geen woord weten uit te brengen.

Verwoesting

Spelen op een mijn

We zijn hiernaar toegekomen om het werk van hulporganisaties ZOA en Kerk in Actie in beeld te brengen. Shwan Saeed van ZOA was misschien wel de allereerste hulpverlener die in Mosul aan het werk ging. “Toen ik hier kwam waren wegen onbegaanbaar en lagen er overal mijnen. Het stonk ontzettend doordat er onder het puin nog lichamen lagen”, vertelt hij. Hoewel de mijnen voor het grootste deel zijn geruimd en de lichamen geborgen, is het niet ongevaarlijk. Net voor wij arriveren is er een klein meisje omgekomen dat, al spelend, op een mijn terecht kwam. De oorlog is dan wel voorbij, maar de trauma’s zijn levensgroot. En door wat ik zie, kan ik de bommen bijna horen vallen, de mensen horen schreeuwen van angst en wanhoop.

Alleen nog as

In het dorpje Belzahni in de regio Bashika, ontmoeten we Faris Essa Saeed. Faris is een zachtaardige, bescheiden man maar hij steekt meteen van wal, zó graag wil hij zijn verhaal vertellen. Een verhaal dat laat zien dat niet IS maar Jezus Christus het laatste woord heeft. Als hij in 2014 hoort dat IS in aantocht is, vlucht hij zo snel hij kan met zijn gezin de bergen in. Hij is christen en hij weet wat IS met christenen doet. Jarenlang leven ze in een vluchtelingenopvang. Kerstochtend 2017 komt hij voor het eerst terug om te zien wat er nog over is van zijn huis. Wat hij ziet stemt hem verdrietig. Islamitische leuzen zijn op de muren gekalkt. Alles is vernield. Zijn huis is door een raket getroffen en deels ingestort, binnen is alles uitgebrand. De muren zijn zwartgeblakerd en de kamers leeg. Alleen as is er nog over.

Jezus overwint

Dan vouwt Faris vouwt zijn handen, “Vader in de hemel”, bidt hij, “Vergeef de strijders die dit hebben gedaan. Verlicht hun hart en hun leven, zodat ze zullen zien wie U werkelijk bent. Wie Uw Zoon is. De Koning der Koningen en de Heer der Heren. U alleen bent de Weg, de Waarheid en het Leven.” Als hij door de as loopt van wat eens zijn woonkamer was, ziet hij plotseling iets schitteren. Het enige in zijn hele huis dat onbeschadigd is gebleven: een schilderij van Jezus. Er zit zelfs geen krasje op. Tranen van ontroering vullen mijn ogen. “Mooi he?!”, zegt hij stralend. “Jezus leeft. Hij overwint, niets kan tegen Hem op.” Ik knik en Faris vervolgt: “Mocht je denken dat het toeval is, dat is echt niet zo. Mijn buurvrouw verderop in de straat maakte hetzelfde mee. Haar huis is totaal verwoest, niets was onbeschadigd. Behalve één ding, een schilderij van Jezus. Want Hij heeft het laatste woord.” Zijn vrouw en dochters knikken instemmend. De vondst van het schilderij gaf hen op een wonderlijke manier troost.

Hoop in Irak

Faris heeft het schilderij weer opgehangen op een ere-plek in de woonkamer, die inmiddels is opgeknapt. Ik ben onder de indruk. Want wat een prachtige boodschap kreeg Faris die dag. Jezus kwam om het kwaad te overwinnen en dit schilderij is daarvan een miraculeus getuigenis. Hoe moeilijk het ook kan zijn, Jezus leeft en is erbij. Faris zegt het zo: “Hij is overwinnaar. Dat betekent niet dat er geen lijden op je pad zal komen, maar Hij is erbij en is altijd sterker. Hij draagt je er doorheen.” Als we weggaan, pakken Faris en zijn vrouw mijn handen vast. “Als je weer thuis bent, vertel je dan aan iedereen dit verhaal. Ons verhaal van het schilderij, dat Jezus overwint?!”

Mosul: hoe zat het ook alweer

Op 10 juni 2014 valt Mosul in handen van Islamitische Staat. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi roept tijdens het vrijdagmiddaggebed het kalifaat uit.Al gauw volgt een waar schrikbewind. In 2016 begint het Iraakse leger met steun van o.a. de VS een offensief om de stad te bevrijden. IS trekt zich terug in het oude, westelijke deel van de stad. De strijders verschansen zich in huizen van gewone burgers en gebruiken hen als menselijk schild. Het baat hen niets. West-Mosul wordt volledig platgebombardeerd. In juni 2016 wordt de stad bevrijd.

Help ZOA en Kerk in Actie om Mosul weer uit de as te laten herrijzen. Steun hun projecten voor wederopbouw, traumaverwerking, onderwijs en het opstarten van ondernemingen. 

De uitzendingen over Irak kunt u van zaterdag 2 t/m zondag 24 februari bekijken op NPO 2.

Geef voor herstel

Doneren