EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Spannende momenten

Programmamaker Lise van der Eijk en cameraman Christaan van den Broeke zijn voor EO Metterdaad in het door bommen verwoeste Mosul (Irak). Niet zonder risico: er vond een bomaanslag plaats op de markt waar ze eerder nog hadden gefilmd. Toch zijn ze vooral bezorgd over de bevolking zelf: “De wanhoop verandert net weer in voorzichtige hoop en dan gebeurt er zoiets.”  

Wat was je aan het filmen in Mosul, de op twee na grootste stad in Irak?

“Hulpprojecten van onze partner ZOA. Zij helpen teruggekeerde vluchtelingen die hun leven na de oorlog tussen IS en Irak weer op proberen te bouwen. Je moet je voorstellen dat een groot deel van de stad totaal in puin ligt. Het is echt een spookstad. De stad moet herbouwd worden, maar er is geen geld. ZOA helpt onder meer inwoners met het opstarten van bijvoorbeeld een winkeltje, zodat ze wat geld kunnen verdienen om in ieder geval hun gezin, of wat daar van over is te eten te geven.”

Op dezelfde markt waar jullie filmden, vond een paar uur later een dodelijke bomaanslag plaats. Wat voor emoties overvallen je dan? Kun je je werk bijvoorbeeld nog wel doen?

“We waren op die markt om te filmen hoe sommige inwoners hun leven voorzichtig weer aan het oppakken zijn. Er waren wat kraampjes met fruit en de traditionele vogeltjesmarkt wordt weer langzaam in ere hersteld. Wel zie je nog heel veel controleposten, omdat het geweld van Isis of andere groeperingen nog wel op de loer ligt. Het was te druk om goed te kunnen filmen en ZOA kon onze veiligheid door de drukte ook niet meer goed waarborgen. Daarom zijn we er maar kort geweest. Anderhalf uur later waren we terug op onze compound en hoorden we een keiharde explosie. Een autobom die voor een restaurantje stond was afgegaan. Er vielen vier doden en gewonden. Dat was natuurlijk schrikken voor ons, zeker omdat we verder helemaal geen vijandigheid hebben ervaren tijdens het filmen en we ons ook niet onveilig hebben gevoeld. Dat kregen we ook terug van de inwoners die we filmden: het is weer veilig hier. Het was geen aanslag op ons als team, maar puur bedoeld om chaos en angst te creëren. Toch blijven om de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten vandaag wel op de compound. We worden hierin ook heel goed begeleid door ZOA en nemen echt geen onnodige risico’s.”

EO Metterdaad geeft nood een gezicht en hoop een stem. Hoe brengen jullie dit in de praktijk in Irak?

“Hoop is letterlijk van levensbelang hier. Daarom ben ik ook zo bang dat door zo’n bomaanslag die hoop, die net weer op gang kwam weer de bodem in wordt geslagen. Want de wanhoop is al zo groot. Veel mensen zien hun leven gewoon niet van de grond komen. Zo spraken we Fuad, die met zijn huis in vuurlinie stond en wiens gezin door IS als menselijk schild werd gebruikt tegen de bommen van de Irakese overheid. Hij verloor twee broers, zijn vrouw en zijn dochter. Die man heeft alle hoop verloren en leeft alleen nog voor zijn dochtertje en de kinderen van zijn broer die het overleefden. ZOA helpt hem om zijn winkel in elektra weer op te starten, zodat hij wat verdient om voor zijn kinderen te kunnen zorgen. Zo is er geen familie zonder verhaal in deze stad. Ze hebben de oorlog overleeft, IS overleeft, maar gaan ze de toekomst ook overleven?”  

Mensen veel geven

“We voelen ons als team verschrikkelijk machteloos, maar dit is tegelijk wel waarom EO Metterdaad bestaat. Met onze verhalen kunnen we bijdragen aan de toekomst van deze stad en deze mensen. Onze reportages worden in februari uitgezonden en ik hoop dat er heel veel mensen gaan geven, maar ook de we als Nederland en het rijke Westen bewust worden dat hier echt een crisis gaande is.”

 

Geef voor herstel

Doneren