EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Irak 'Bedank'-uitzending

Bekijk het uitzendingen overzicht

Roua en Fuad: symbolen van hoop in een kapotgeschoten stad 

Roua en Fuad. Een dapper meisje in een rolstoel en een wanhopige vader van zes kleintjes uit Mosul, Irak. Programmaakster Lise van de Eijk ontmoette hen in 2018 in deze door IS verwoestte stad. In de bedankaflevering van deze week ontdekt ze hoe het nu met hen is. 

Wat hebben de Irak-reportages voor impact gehad Lise? 

Heel veel, op allerlei niveaus. Zo zit er nu een super gedreven landendirecteur van ZOA, Esther Grisnich. Onze uitzendingen inspireerden haar om de ingrijpende stap naar Irak te zetten. Maar er zijn dankzij onze donateurs ook al 70 winkels gestart die inwoners van inkomen voorzien. Ook heeft ZOA duizenden volwassenen en kinderen geholpen met traumaverwerking.  

En hoe is het met Roua en Fuad? 

Roau kon niet lopen doordat ze gewond raakte bij een mortieraanslag. Ze zong met haar pure meisjesstem prachtige zelfgeschreven liedjes over bloemen die ooit weer zouden groeien in Mosul. Heel ontroerendToen Esther me in de uitzending vertelde dat ze weer kan lopen en meedraait met het kinderprogramma werd ik daarom echt even emotioneel. Fuad verloor zijn vrouw en naaste familie en stond er tussen de puinhopen alleen voor met zes kleine kinderen. Dankzij de giften kon ZOA hem helpen ook een tweede electrowinkel te openen. Nu kan hij veel beter voor het gezin zorgen. In het filmpje dat Esther van hem maakte zie je het gezinnetje weer stralen!” 

De bewoners van Mosul hebben uw hulp om hun leven weer op te bouwen nog steeds keihard nodig. Maak daarom uw gift over naar EO Metterdaad, NL88 INGB 0000 300 300 o.v.v. Irak.

Help mee

Doneer nu