EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Wat is er aan de hand in Jemen?

In Jemen is op dit moment de ergste menselijke ramp ter wereld gaande. Midden in dit drama doet het ZOA-team van Corine Verdoold wat het kan om de zwaar ondervoede bevolking te helpen. En staat ze versteld van hun saamhorigheid. “Ze delen de rijst tot de laatste korrel.” 

Niemand weet ervan

Door de onveiligheid is ZOA is als een van de weinige hulporganisaties nog aanwezig in het door oorlog verscheurde land. Miljoenen mensen balanceren op de rand van de hongersnood. Deze ramp dreigt zich in stilte te voltrekken, want het land is te gevaarlijk voor journalisten. Als ze al worden toegelaten door een van de strijdende partijen. “Dat is de grote frustratie van de mensen hier”, vertelt Corine. “De buitenwereld weet niet wat er allemaal met hen gebeurt. Ze voelen zich ontzettend eenzaam in hun lijden. Laatst nog plaatste een meisje een foto van een dood jongetje op Facebook. ‘Niemand weet van jou, want jij bent geen Syriër’, had ze er bij gezet.” De Jemenieten zien de wereldwijde aandacht voor de oorlog in Syrië met lede ogen aan. “Veel Syriërs konden de oorlog ontvluchten en zo kwam er veel aandacht voor hun situatie”, legt Corine uit. “Maar voor de bevolking hier is er letterlijk geen ontsnappen aan. Havens en vliegvelden liggen of in puin, of worden alleen voor militaire doeleinden gebruikt. Ze zitten als ratten de val.”

Jemen situatie 

Vrede ver weg

Het ingewikkelde conflict (Corine: ‘er zijn hier eigenlijk vier oorlogen tegelijk bezig’) heeft al sinds 2015 een vernietigende uitwerking op land en volk. Vrede is ver weg. “Geen van de strijdende partijen heeft baat bij een eind aan deze oorlog”, weet Corine. Niet alleen de Jemenieten zelf, ook de hulpverlening zit regelmatig klem tussen de vechtende groeperingen. “Dan gebruiken ze humanitaire hulp als machtswapen. Staan we voor een dorp met onze trucks vol voedsel en mogen we opeens toch niet naar binnen. Het is afschuwelijk om te zien hoe weinig mededogen er dan is voor de gewone burgers. We kunnen hen soms gewoon helemaal niet bereiken met onze hulp. Daar kan ik echt wakker van liggen.”

Kinderen sterven eerst

Ondertussen raakt de bevolking steeds meer ondervoed. Bij gebrek aan schoon sanitair en drinkwater steken dan ook nog ziektes als cholera de kop op. De kwetsbare gezondheid van veel Jemenieten is hier vaak niet meer tegen bestand. “Het is ontzettend heftig om die sterfgevallen mee te maken”, vertelt Corine. “Vooral omdat het ook vaak om kinderen van onder de vijf jaar gaat. Zij zijn het zwakst, dus gaan het eerst.” Geld om bijvoorbeeld medicijnen te kopen is er allang niet meer. De economie in Jemen stortte volledig in; salaris is iets uit een ver verleden.

Volhouden

Zoveel nood zien en dan niet altijd kunnen helpen, plus alle onveiligheid… het roept de vraag op hoe Corine dat als hulpverlener volhoudt. “Door te focussen op wat er wél kan. We kunnen in Jemen zijn en invloed hebben in de levens van de mensen hier. Naast hen die we niet bereiken, staat een hele grote groep van tienduizenden Jemenieten waarbij dat wel lukt. Er zijn gelukkig nog genoeg gebieden waar we toch mogen komen. We willen ook trouw zijn aan de bevolking. Naast hen staan in hun lijden. We ondersteunen hen met voedselpakketten, maar ook met lange termijn hulp zoals het aanleggen van watersystemen en wegen. En we helpen de meest kwetsbaren om een tuin aan te leggen.”

Corine is met haar team als een van de weinige hulpverleners nog actief in Jemen. Steun hen bij hun levensreddende werk in dit zo zwaar getroffen land. 

Kind in straat Jemen

Laat Jemen niet verhongeren!

Doneer nu