EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Jemen in nood

21 miljoen mensen zijn in nood hebben jouw hulp nodig

Geef voor schoon drinkwater, voedselpakketten, irrigatie en hulp bij ondervoeding

Doneer!

Door kinderogen

Bekijk het uitzendingen overzicht

De verwoestte herinneringen van badmeester Issam  

Hij geeft al 23 jaar vrolijk zwemles aan Zeeuwse kinderen. Toch mist badmeester Issam Saleh zijn vaderland Jemen nog elke dag. “De oorlog verwoestte mijn herinneringen aan dit prachtige land.” 

Oorlog en ellende bepalen ons beeld van Jemen, hoe is dat voor Issam? 

Totaal anders. Hij groeide er op voor de oorlog en vertelt zijn zwemleeringen soms hoe mooi Jemen toen nog was. “Jemen is twaalf keer zo groot als Nederland en er wonen ruim 25 miljoen mensen. Ik vind de Zeeuwse stranden het mooiste stuk van Nederland, maar wat dacht je van de stranden in Jemen? Die zijn ook schitterend. En vergeet ook de mooie bergen niet en het vele groen. Want Jemen is echt niet alleen maar woestijn.” 

Issams familie woont nog wel in het verscheurde Jemen? 

Dat klopt. Hij staat regelmatig doodsangsten voor ze uit. Het liefst zou Issam naar hen toe gaan, maar dat vinden zijn familieleden in Jemen zelf niet goed. “Jij bent nu op een veilige plek, zonder gevaar. Blijf jij nu alsjeblieft daar”, bezweren ze hem. Ondertussen ziet hij wel regelmatig beelden uit Jemen die hem diep raken. “Honderdduizenden onschuldige gezinnen zijn de dupe. Zij vluchtten vaak zonder man weg uit gevaarlijk gebieden, naar een rustiger plek. Maar daar hebben ze geen huis, geen eten, niets. Zij leven per dag. Morgen zijn ze er immers misschien niet  meer.”