EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vluchtelingen
in Kameroen

Gevlucht voor terreur van Boko Haram

In het vluchtelingenkamp is een groot gebrek aan water, voedsel en werkgelegenheid.

Afgerond

Overleven zonder terreur

Imamatu uit Nigeria is een van de tweehonderd schoolmeisjes die in 2014 werden ontvoerd door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Imamatu was een van de weinige meisjes die wist te ontsnappen.

Vechten om te overleven

Een van de grootste problemen in het vluchtelingenkamp voor Boko Haram-slachtoffers is het gebrek aan brandhout. Het water uit de rivier buiten het kamp moet namelijk eerst gekookt worden.

Gevlucht naar Kameroen

Tienduizenden Nigerianen zijn gevlucht voor Boko Haram en in Kameroen neergestreken. Hier is echter een tekort aan voedsel, water en basisvoorzieningen. De omstandigheden lijken uitzichtloos.

Boko Haram in Nigeria: duizenden gevlucht naar Kameroen

Boko Haram pleegt nog steeds regelmatig aanslagen op christelijke dorpen in Nigeria. Tienduizenden mensen zijn gevlucht naar buurland Kameroen, om te ontsnappen aan het afschuwelijke geweld. De verhalen van overlevenden zijn verbijsterend. 

De verhalen zijn schrijnend. Jonge jongens die onder dwang drugs gebruiken en daarna hun familieleden moeten vermoorden. Vrouwen die hun mannen verliezen. Kinderen die hun ouders voor hun ogen afgeslacht zien worden.

Deze slachtoffers zitten zwaar getraumatiseerd in een vluchtelingenkamp met een tekort aan bijna alles. Help hen alstublieft.

Doneren
Boko-Haram-Vluchtelingen-Nigeria-Kameroen.jpg

Er is een tekort aan bijna alles in vluchtelingenkamp Minawao

EO Metterdaad bezoekt een gebied waar meer dan 60.000 vluchtelingen neergestreken zijn, op de vlucht voor het geweld in Nigeria door Boko Haram. De gemeenschap ontvangt de vluchtelingen als hun mede broeders en zusters. Ze delen wat ze kunnen, maar met zoveel mensen vormt een tekort aan drinkwater en brandhout een groot probleem. Er wordt illegaal gekapt en de vlakte wordt steeds kaler. Kerk in Aktie is een bomenplantproject gestart; hierdoor raakt de dorre vlakte weer begroeid en verdienen mensen geld om een nieuw bestaan op te bouwen.

De verhalen van de vluchtelingen zijn schrijnend. Jonge jongens die onder dwang drugs gebruiken en daarna hun familieleden moeten vermoorden. Vrouwen die hun mannen verliezen. Kinderen die hun ouders voor hun ogen afgeslacht zien worden. Desondanks blijft de krachtige vrouw Zaruta bidden voor de mensen die deze wreedheden begingen, “Laat hen weer mensen worden, zodat ze anderen zullen gaan helpen in plaats van de samenleving vernietigen”. Ze verloor haar man aan het geweld en haar zoon Ibrahim werd levend begraven. 

Brandhout hakken

Geef voor eerste levensbehoeften

Doneren