EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vakonderwijs
in Kenia

Nieuwe kansen voor jongeren

We kijken hoe het gaat met de jongeren een kans krijgen om goed onderwijs te volgen. Ze krijgen een steuntje in de rug, op weg naar zelfredzaamheid.

Afgerond

Kenia afl. 1 - Een opleiding UIT de sloppenwijk

4 juli - Mariam, een verlegen jonge vrouw die aan de studie webdesign begon en naderhand de uitblinker van het jaar bleek te zijn. EO Metterdaad vraagt zich in deze speciale aflevering af hoe het nu met haar gaat.

Kenia afl. 2 - ’s Ochtends een hutje, ’s middags een sterrenhotel

11 juli - Dit is Ricky, die als wees werd opgevoed door zijn opa en elke avond zijn enige witte overhemd waste voor zijn hotelstage de volgende dag. EO Metterdaad vraagt zich in deze speciale aflevering af hoe het nu met hem gaat.

Kenia afl. 3 - Computernerds uit een sloppenwijk

19 juli - Kevin verloor in één week tijd zijn vader, broer en zus. Hij kreeg de kans om te gaan studeren. In deze aflevering kijken wij hoe het nu met Kevin gaat.

Onderwijs voor kansarme jongeren in Kenia

In 2018 bezocht EO Metterdaad een project van Edukans. Zij bieden jongeren een kans om goed onderwijs te volgen. Één van de projecten helpt jongeren om een hotelschool te volgen. Ze krijgen een steuntje in de rug, op weg naar zelfredzaamheid. Nu gaan we terug en kijken we wat er van die hulp en steun terecht is gekomen.

In Kenia is werkeloosheid onder jongeren enorm hoog. Gek genoeg hebben bedrijven tegelijk grote moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Om de kwaliteit van het vakonderwijs te verbeteren is Edukans, onze projectpartner, gestart met de 7-steps formule. Van de jongeren die op deze manier getraind worden heeft 75% binnen 6 maanden een baan!

Veel hulporganisaties investeren in vakonderwijs voor jongeren. Een prachtig initiatief, maar alleen trainen is niet genoeg. Werkloosheid onder jongeren, en zelfs onder jongeren met een vakopleiding, is groot in veel ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd hebben bedrijven vaak moeite om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Het gaat mis in de link tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, waardoor jongeren vaardigheden ontwikkelen waar geen vraag (meer) naar is. Om de kwaliteit van het vakonderwijs te verbeteren is Edukans gestart met de7-stepsformule.

In de zeven stappen wordt de arbeidsmarkt onderzocht en wordt het trainingsaanbod, het curriculum en de lesmethode van een opleiding grondigdoorgelicht en aangepast. Een nieuw curriculum betekend ook dat de leraren andere vaardigheden moeten krijgen. Meestal houdt dit in dat leraren moeten omschakelen van een theoretisch leermodel naar een meer praktijk georiënteerde aanpak en dat ze studenten en bedrijven begeleiden tijdens stages. Het succes van de opleiding wordt ook daadwerkelijk gemeten aan de hand van het aantal studenten dat een baan vindt. Dezeafgestudeerden zijn ook een belangrijke bron van informatie om de opleiding nog beter af te laten stemmenop het werkveld. De aanpak van Edukans heeft succes. Van de jongeren die op deze manier getraind worden heeft 75% binnen 6 maanden een baan!

Talloze jongeren in Kenia, waaronder veel wezen, wachten nog op een plek op één van deze opleidingen. Metterdaad vraagt uw bijdrage voor de opleidingskosten. Daarmee helpt u hen aan een diploma. Dit vormt de springplank voor een toekomst waar ze van dromen: vast werk en inkomen om voor zichzelf en hun vaak straatarme familie te kunnen zorgen.

Uitzendingen Doneer nu
Banner Nairobits beamer.jpg

Geef een kans aan kansarme jongeren

Doneer nu