EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vakonderwijs
in Kenia

Nieuwe kansen voor jongeren

We kijken hoe het gaat met de jongeren die Edukans een kans geeft om goed onderwijs te volgen. Ze krijgen een steuntje in de rug, op weg naar zelfredzaamheid.

Afgerond

Kenia afl. 1 - Een opleiding UIT de sloppenwijk

Bekijk het uitzendingen overzicht

In 2018 zond EO-Metterdaad een portret uit van twee jonge vrouwen uit de Keniaanse sloppenwijken die de unieke kans kregen om te gaan studeren. Een van hen was Mariam, een verlegen jonge vrouw die aan de studie webdesign begon en naderhand de uitblinker van het jaar bleek te zijn. EO Metterdaad vraagt zich in deze speciale aflevering af hoe het nu met haar gaat. 

Wat herinner je je nog van de uitzending van destijds? 

“Ik herinner me nog dat ik gefilmd werd dat ik naar mijn eerste stageadres ging in een heel imposant luxe gebouw. Ik legde keurig uit aan de directeur wat ik kon en liet wat ontwerpen zien op mijn computer die ik gemaakt had op de opleiding. Maar plotseling bedacht ik dat ik alleen maar naar mijn scherm had gekeken en niet één keer de directeur had aangekeken. Ik heb toen al mijn moed verzameld en hem uiteindelijk in de ogen gekeken. Dat was voor mij mijn eerste overwinning en ook iets wat ik geleerd heb op de opleiding. 

Wat is er gebeurd na de opleiding? 

De opleiding heeft voor mij persoonlijk enorm veel betekend. Ik heb de prijs gewonnen voor de beste vrouwelijke student. Ik ben een stuk zekerder geworden nu ik een diploma heb. Ik heb 5 maanden stage gelopen bij een van de grootste reclamebureaus van Kenia. Ik werk nu bij een bedrijf als designer. En een jaar na mijn afstuderen kon ik trainer worden aan dezelfde opleiding en daar design geven. De opleiding is nu tijdelijk dicht vanwege corona dus ik geef nu online les vanuit huis. 

Verder ben ik ook vrijwilliger in een aantal organisaties waar ze mensen helpen met een zelfde achtergrond als ik. Daarmee probeer ik wat terug te doen voor wat ik heb gekregen. 

Help mee en geef kansarme jongeren een toekomst

Doneer nu