EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Naomi Banda

Van Peuter naar President

“Wat is dit? Van een courgette, een paar stokjes en een stekelig, rond plantje heeft juf Naomi een poppetje gemaakt dat nu lijkt op een statige dame met een groene streepjesjurk. De kinderen reageren uitgelaten. Het klaslokaaltje is helemaal kaal: geen stoelen, geen banken, geen speelgoed, maar het mag de pret niet drukken. Juf Naomi maakt voor haar kleuters een feestje van leren. Ze krijgt er niets voor betaald, maar dat maakt haar niet minder gemotiveerd: “ik hoop dat de kinderen die ik lesgeef ooit belangrijk zullen zijn voor Malawi, misschien worden ze wel president.”  

In 2019 wijdde EO Metterdaad een uitzending aan deze kleuterjuf. Vanuit de wijde omgeving kwamen peuters en kleuters naar dit schooltje. Veel van de kinderen waren ondervoed en daarom werd ’s middags een voedzame pap gekookt. We zijn inmiddels twee jaar verder en nemen weer contact met haar op, benieuwd hoe het nu met haar en de kinderen gaat.  

We treffen juf Naomi aan in een leeg klaslokaal, waar ze driftig de vloer veegt. “Ik kom hier dagelijks om de school schoon te houden. Die is nu dicht door Covid19, maar als de kinderen terugkomen ziet het er in ieder geval goed uit.” De muren zijn inmiddels vrolijk beschilderd met letters, teddyberen en de dagen van de week. Haar onvermoeibare inzet voor de kleuters werpt inmiddels vruchten af. “De afgelopen jaren heb ik 73 kinderen voorbereid op de basisschool en die kinderen doen het goed. Ook de leerkrachten vertellen dat ze het heel goed doen, dus ik ben trots op hen.   

Geef voor voorlichting en onderwijs

Doneren