EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Oreen

Dromen van een aidsvrije generatie

In 2019 zond EO-Metterdaad een portret uit van Oreen Phiri. Deze krachtige vrouw uit Malawi werd in haar dorp ‘de wandelende dode’ genoemd, toen ze besmet bleek te zijn met het hiv-virus. Oreen liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en meldde zich aan bij het moeder-buddy project van hulporganisatie Red een Kind. Nu adviseert ze zwangere vrouwen en kersverse moeders hoe zij ervoor kunnen zorgen dat ze het virus niet overdragen op hun baby. We nemen opnieuw contact met haar op om te horen hoe het met haar gaat 

Oreen, jij was de eerste in jouw gebied die er openlijk voor uitkwam dat je HIV-besmet was. Hoe was dat toen voor jou?  

Het was heel moeilijk, ik werd bespot en uitgelachenAls mensen mij zagen begonnen ze te zingen dat ik al bijna dood wasToen ze zagen dat ik, ondanks mijn hiv-besmetting, toch in leven bleef, veranderde dat en gingen meer mensen zich laten testen.  

In de vorige uitzending ging je op bezoek bij Sabine, die net een baby had gekregen. Ze was ook besmet met hiv en jij spoorde haar aan om stipt elke dag haar medicijnen te nemen en haar kindje te laten testen. Hoe gaat het nu met hen?  

De man van Sabine heeft haar helaas verlaten, daarom woont ze nu bij haar moeder. Gelukkig gaat het wel heel erg goed met haar dochtertje. Ze is getest en helemaal gezond! 

Wat is jouw droom voor Malawi 

Ik vecht voor een hiv-vrije generatie en ben er trots op dat ik me kan inzetten voor die verandering. Ook al zijn de vrouwen besmet met HIV, ze kunnen toch een kindje krijgen dat gezond is. Dit werk komt uit m’n hart. Ik stop pas als ik sterf of als ik te oud ben geworden.  

Geef voor voorlichting en onderwijs

Doneren