EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Rachel Singini

Gered uit een kindhuwelijk

 

Hij beloofde me alles te geven wat ik nodig had, zoals mooie kleren en hij zou me meenemen naar Zuid-Afrika. Dat klonk heel aantrekkelijk. 

Aan het woord is Tiwonge. Ze is nog maar 14 jaar als ze besluit te trouwen. Haar familie is arm en kan nauwelijks rondkomen. Tiwonge hoopt dat met dit huwelijk al haar problemen verdwenen zijn, maar het loopt heel anders. Al snel is ze zwanger. Haar man gaat naar Zuid-Afrika en belooft geld te sturen, maar dat doet hij niet. Hij laat Tiwonge aan haar lot over.  

Tiwonge is één van de meisjes die, tijdens de opnames van EO Metterdaad in juni 2018, ademloos zit te luisteren naar Rachel Singini. Deze bevlogen maatschappelijk werkster steekt het niet onder stoelen of banken wat ze van de vele kindhuwelijken in Malawi vindt:  

“Het is volgens de wet verboden om te trouwen als je onder de 18 bent. Iedereen die toch met een minderjarig meisje trouwt moet opgepakt worden. In dit gebied trouwen meisjes als ze 14 of 15 zijn en krijgen kinderen als ze zelf nog kind zijn. Meisjes worden vaak gedwongen door hun ouders om te trouwen, omdat ze haar kunnen ruilen tegen vee. Hun toekomstdromen worden verwoest. Ik wil dat veranderen.” 

Rachel werkt voor hulporganisatie Red een Kind, en helpt meisjes zoals Tiwonge om uit een illegaal huwelijk te stappen en terug te gaan naar school. En haar aanpak heeft succes. Het is inmiddels twee jaar later en Tiwonge gaat naar school. Ze zit vlak voor haar examens en wil hierna doorstuderen tot verpleegkundige.  

Meisjes in Malawi moeten enorme obstakels overwinnen om hun scholing af te maken en die belangrijke stap te zetten naar een leven zonder armoede. Maatschappelijk werksters zoals Rachel zijn hard nodig om de meiden op deze weg aan te moedigen en hen te helpen als ze in een illegaal kindhuwelijk zijn beland. 

Geef voor voorlichting en onderwijs

Doneren