EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Uitzendingen - Moldavië

Ouderenzorg in Moldavië

Welkom in Moldavië, het land dat bovenaan alle verkeerde Europese lijstjes prijkt. Armste land, minst ontwikkelde bevolking, meest genegeerd door toeristen. Maar hoe ziet het leven achter deze cijfers en voor de Moldaviërs uit in de praktijk? Zijn ze echt zo arm, onderontwikkeld en niet toeristisch?

Alleen op de wereld

Ruslana is nog maar 14 jaar oud, maar moet toch al helemaal alleen voor zichzelf zorgen. Haar ouders werken allebei in Frankrijk. In Moldavië, waar Ruslana woont, is dit heel normaal. Veel mensen kunnen in het land zelf niet genoeg verdienen om van rond te komen en vertrekken naar het buitenland.

Anna en Nadouscha

De helft van de beroepsbevolking van Moldavië werkt in het buitenland. De ouderen en kinderen blijven eenzaam achter. Priester Adrian zag dit met lede ogen aan en bedacht een briljant plan: hij koppelt jongeren uit de regio aan eenzame ouderen.

Een oplossing tegen eenzaamheid

Een interview met Gerdienke Fennema van EO Metterdaad over de situatie in Moldavië, het armste land van Europa. Een hele generatie vertrok naar het buitenland, om daar de kost te verdienen, gewoon omdat dit in Moldavië niet lukt. Jongeren en ouderen blijven over.

Geef voor zorg

Doneren