EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Eenzaamheid
in Moldavië

Doorbreek de eenzaamheid in Moldavië!

Geef voor praktische en emotionele zorg aan ouderen en jongeren.

Afgerond

Ouderenzorg in Moldavië

Welkom in Moldavië, het land dat bovenaan alle verkeerde Europese lijstjes prijkt. Armste land, minst ontwikkelde bevolking, meest genegeerd door toeristen. Maar hoe ziet het leven achter deze cijfers en voor de Moldaviërs uit in de praktijk? Zijn ze echt zo arm, onderontwikkeld en niet toeristisch?

Alleen op de wereld

Ruslana is nog maar 14 jaar oud, maar moet toch al helemaal alleen voor zichzelf zorgen. Haar ouders werken allebei in Frankrijk. In Moldavië, waar Ruslana woont, is dit heel normaal. Veel mensen kunnen in het land zelf niet genoeg verdienen om van rond te komen en vertrekken naar het buitenland.

Anna en Nadouscha

De helft van de beroepsbevolking van Moldavië werkt in het buitenland. De ouderen en kinderen blijven eenzaam achter. Priester Adrian zag dit met lede ogen aan en bedacht een briljant plan: hij koppelt jongeren uit de regio aan eenzame ouderen.

Doorbreek de eenzaamheid in Moldavië!

Moldavië staat bovenaan alle Europese lijstjes staat waar je juist niet op wilt staan. Armste land, minst ontwikkelde bevolking, genegeerd door toeristen. Wat die cijfers betekenen voor het dagelijks leven van de bevolking ziet u deze maand bij EO Metterdaad.

In de eerste uitzending maken we kennis met Claudia (90 jaar) en haar dochter Tamara. Ze zijn beiden hulpbehoevend qua gezondheid en moeten rondkomen van een karig uitkerinkje. Warm of stromend water is er niet. Net als familie om bij te springen.

Omdat de economie er zo slecht voorstaat, is er simpelweg geen geld voor veel steun van de overheid. Gelukkig springen er wel hulporganisaties in dit gapende gat. Bijvoorbeeld HomeCare, een stichting die door het hele land Moldaviërs zoals Claudia en Tamara verpleegkundige en andere hulp biedt. Een van deze hulpverleners is Maria van 60, die kind aan huis is bij moeder en dochter.

 

Lees meer Doneren
Moldavie Header zorg.jpg

Een oplossing tegen eenzaamheid

Een interview met Gerdienke Fennema van EO Metterdaad over de situatie in Moldavië, het armste land van Europa. Een hele generatie vertrok naar het buitenland, om daar de kost te verdienen, gewoon omdat dit in Moldavië niet lukt. Jongeren en ouderen blijven over. Er zijn projecten waar jongeren getraind worden om thuiszorg te bieden aan de ouderen. Om deze projecten verder uit te bouwen wordt financiële hulp gevraagd.

Geef voor ouderenzorg

Doneren