EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Daklozen
in Mongolië

Opvang in de koudste hoofdstad ter wereld 

Corrie van der Esch vangt hen op met warme maaltijd, medicijnen en een luisterend oor. Steun haar werk.

Doneren

Zorg voor daklozen

Ulanbaatar is de koudste hoofdstad ter wereld. De duizenden daklozen schuilen er tegen de moordende kou door in putten bij verwarmingsbuizen te bivakkeren. Dat is niet zonder gevaar. Corrie van der Esch en haar team ontfermen zich als enigen in de stad over deze mensen, die door de andere inwoners als uitschot worden gezien.

Verslaafd en dakloos, maar niet vergeten

Corrie en haar team bekommeren zich als enigen om de duizenden aan alcoholverslaafde daklozen in de stad. Daklozen krijgen er een warme maaltijd, medische zorg en kunnen zich wassen. Misschien nog wel het belangrijkst: ze worden er echt gezien in plaats van straal genegeerd zoals ze doorgaans meemaken.

Overlevers van de stadsjungle

Om de vrieskou van min 30 niet zo te voelen, drinken veel daklozen in de Mongoolse hoofdstad Ulanbaatar zich warm met alcohol. Ze raken gevangen in de roes van de alcohol. De Nederlandse hulpverlener Corrie van der Esch probeert hen hieruit te bevrijden, maar dat gaat met vallen en opstaan.

Help daklozen in de koudste hoofdstad ter wereld

Januari. We trekken onze sjaals nog eens strak tegen misschien een paar graden vorst. In Ulanbataar, de hoofdstad van Mongolië, vriest het nu zo’n 30 (!) graden. Je zou er maar dakloos zijn ...

Er zijn helaas veel daklozen. Armoede, werkeloosheid en gebrek aan scholing leiden er tot veel problemen. Alcoholmisbruik, depressie en huiselijk geweld zijn aan de orde van de dag. Door het gebrek aan sociale bijstand belanden veel mensen op straat. Om te schuilen voor de moordende kou wonen ze vaak in putten naast verwarmingsbuizen. Maar dat is niet zonder gevaar: het gebeurt regelmatig dat zo’n buis gaat lekken en de daklozen hun huid verbranden door het hete water.

In de uitzending maken we kennis met een ex-dakloze, Jigjidsuren. Jigjidsuren verloor al op jonge leeftijd beide ouders en verdronk z’n verdriet in de drank. Hij belande op straat en stond zelfs op het punt om zelfmoord te plegen door van een brug af te springen. Een vriend trok hem weg en daarna riep Jigjidsuren vertwijfeld “God, als u echt bestaat, help me dan.” Later ontmoette hij de Nederlandse Corrie van der Esch die in Ulanbataar daklozen opvangt in een bus. Corrie gaf hem een warme maaltijd, maar belangrijker nog: ze zag hem écht en gaf hem erkenning. 

Daklozen in Ulantbaar, Mongolie, moeten overleven in 30 graden vorst. Corrie van der Esch vangt hen op met een warme maaltijd, medicijnen en een luisterend oor. Steun haar werk.

Over Corrie Doneren
Mongolie in de bus Header.jpg

Metterdaad Radio interview: Verslaafdenzorg

Geef voor daklozenopvang

Doneren