brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Lesbos noodhulp

Doneer voor medische en psychische zorg

Tekort aan acute medicatie voor duizenden vluchtelingen

Doneer

Noodkreet uit Lesbos

Metterdaad mocht bij hoge uitzonderingen filmen in het grootste vluchtelingenkamp van Europa: kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De situatie daar, in de 'achtertuin' van ons continent, tart elke beschrijving.

Interview met Marijke

Met een dubbel gevoel is orthopedagoog Marijke (28) weer thuis. Ruim een half jaar was zij op Lesbos als coördinator van de psychosociale projecten van Stichting Bootvluchteling, waaronder een school in kamp Moria en psychische ondersteuning aan getraumatiseerde vluchtelingen.

Kamp Moria barst

Kamp Moria barst uit zijn voegen, want het is berekend op 3.000 vluchtelingen, maar er zitten er inmiddels 13.000. Daardoor is er een schreeuwend tekort aan alles. Van onderdak en sanitair tot medische en psychische hulp. Ondertussen lijkt het grote publiek 'vluchtelingenmoe'. Hoe gaan hulpverleners op het eiland hiermee om?

Lesbos Noodhulp: Tekort aan acute medicatie voor vluchtelingen

Meer dan 13.000 getraumatiseerde vluchtelingen zitten momenteel muurvast in vluchtelingenkamp Moria, op Lesbos. Er is eigenlijk maar plek voor 3.000 mensen. Er zijn in het bijzonder veel vrouwen en kinderen uit conflictgebieden in het grootste vluchtelingenkamp op het Griekse eiland te vinden. 

Door de grote overbevolking in het kamp slapen velen in de open lucht en er is een schreeuwend tekort aan medische zorg. Bij de kliniek in het kamp worden mensen met minder acute gezondheidsklachten inmiddels weggestuurd.

EO Metterdaad en Stichting Bootvluchteling maken zich sterk voor o.a. de medische en psychosociale zorg. We vragen uw financiële steun voor met name medische en psychosociale hulp voor de getraumatiseerde vluchtelingen.

Wat 10 euro betekent - 1 gezin krijgt medicijnenWat 40 euro betekent - 10 mensen krijgen medische hulp in de kliniekWat 200 euro betekent - de kosten van alle medicatie die op 1 dag wordt gebruikt

Foto's: Stichting Bootvluchteling

Lesbos content banner.jpg

Noodsituatie vluchtelingen op Lesbos, EO Metterdaad in actie

Arjan Lock op Lesbos

Een televisieploeg van EO Metterdaad was samen met EO-directeur en EO Metterdaad-presentator Arjan Lock in het vluchtelingenkamp om de situatie te filmen. Bij hoge uitzondering heeft EO Metterdaad toestemming gekregen om te filmen en vluchtelingen in het kamp te spreken. Het resultaat daarvan is te zien in vier wekelijkse uitzendingen vanaf zaterdag 12 oktober om 17.10 uur op NPO 2.

Lees verder

Doneer voor noodhulp Lesbos

Doneer