EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Noodsituatie vluchtelingen op Lesbos, EO Metterdaad komt in actie

TV-ploeg bezoekt kamp Moria op Lesbos


EO Metterdaad is samen met Stichting Bootvluchteling een noodhulpactie gestart voor de vluchtelingen in kamp Moria, op Lesbos. Een televisieploeg van EO Metterdaad is op dit moment samen met EO-directeur en EO Metterdaad-presentator Arjan Lock in het vluchtelingenkamp om de situatie te filmen. Bij hoge uitzondering heeft EO Metterdaad toestemming gekregen om te filmen en vluchtelingen in het kamp te spreken. Het resultaat daarvan is te zien in vier wekelijkse uitzendingen vanaf zaterdag 12 oktober om 17.10 uur op NPO 2.

Arjan Lock voor EO Metterdaad in Lesbos

Op dit moment zitten er meer dan 11.000 getraumatiseerde vluchtelingen vast in het kamp, terwijl er eigenlijk maar plek is om 3.000 mensen te huisvesten. Stichting Bootvluchteling merkt dat de steun aan hun werk afneemt en luidt de noodklok. EO Metterdaad wil de situatie van de vluchtelingen op Lesbos weer op de agenda zetten en roept op om te geven aan het werk van Stichting Bootvluchteling.

Onmenselijke situatie

Er zijn nu meer vluchtelingen op het eiland dan tijdens het hoogtepunt van de crisis in 2015/2016. Het verschil is dat het toen nog doorstroomde, maar inmiddels zitten de vluchtelingen muurvast. Gemiddeld zit een vluchteling nu 2,5 jaar vast op het eiland. De vluchtelingen bestaan vooral uit vrouwen en kinderen uit conflictgebieden. Arjan Lock: “Veel mensen slapen op dit moment op de grond in de openlucht. Ook is er een groot gebrek aan medische en psychische zorg. Zowel het burgerziekenhuis op het eiland als de kliniek van Stichting Bootvluchteling in het kamp is zwaar overbelast en moet veel meer mensen terugsturen dan het kan helpen. Nu ik hier ben zie ik pas echt hoe onmenselijk de situatie is.”

Geven

Dagelijks komen er nog steeds nieuwe bootjes met vluchtelingen aan. Dit betekent dat het kamp alleen nog maar voller wordt. EO Metterdaad en Stichting Bootvluchteling maken zich sterk voor onder andere de medische en psychosociale zorg.

Over EO Metterdaad

Al meer dan 45 jaar zet EO Metterdaad, onderdeel van de Evangelische Omroep, zich vanuit haar christelijke identiteit in voor een wereld zonder armoede en onrecht. Daarom vertelt EO Metterdaad al 45 jaar hoopvolle verhalen en werft ze fondsen voor wereldwijde hulp.

Geef voor medische hulp

Doneren