EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Uitzendingen - Lesbos

Hoop voor de toekomst?

Getraumatiseerde vluchtelingen moeten anderhalf jaar wachten op hun eerste intakegesprek over het vervolg van hun procedure. Om hun hoop levend te houden bieden hulpverleners kleinschalig onderwijs aan. Het biedt hen even een uitvlucht uit de uitzichtloosheid van het leven in het kamp.

Medische nood

In kamp Moria is er één klein dokterspost, voor alle 13.000 vluchtelingen. Er is ook veel psychisch leed als gevolg van trauma's, maar de artsen van Stichting Bootvluchteling kunnen vaak niet meer doen dan een paracetamol voorschrijven.

Noodkreet uit Lesbos

Metterdaad mocht bij hoge uitzonderingen filmen in het grootste vluchtelingenkamp van Europa: kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De situatie daar, in de 'achtertuin' van ons continent, tart elke beschrijving.

Interview met Marijke

Met een dubbel gevoel is orthopedagoog Marijke (28) weer thuis. Ruim een half jaar was zij op Lesbos als coördinator van de psychosociale projecten van Stichting Bootvluchteling, waaronder een school in kamp Moria en psychische ondersteuning aan getraumatiseerde vluchtelingen.

Kamp Moria barst

Kamp Moria barst uit zijn voegen, want het is berekend op 3.000 vluchtelingen, maar er zitten er inmiddels 13.000. Daardoor is er een schreeuwend tekort aan alles. Van onderdak en sanitair tot medische en psychische hulp. Ondertussen lijkt het grote publiek 'vluchtelingenmoe'. Hoe gaan hulpverleners op het eiland hiermee om?

Geef voor medische hulp

Doneren