EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Steun voor Rohingya vluchtelingen in Bangladesh

1.3 miljoen Rohingya moslims ontvluchtten verkrachting en ander afschuwelijk geweld in Myanmar. Buurland Bangladesh vangt hen op, maar er is nauwelijks veilig onderdak, drinkwater en sanitair. Daarom vraagt EO Metterdaad in december uw steun voor deze zo zwaar getroffen bevolkingsgroep.

Wat is de situatie van de Rohingya in Myanmar ook alweer?

De Rohingya zijn moslims die al generaties lang voornamelijk in de Myanmarese deelstaat Rakhine wonen. Ze vormen een minderheid in het overwegend boeddhistische land. De andere bevolkingsgroepen beschouwen hen niet als landgenoten. De Rohingya hebben daarom geen burgerrechten en krijgen geen identiteitspapieren. Daardoor kunnen ze niet studeren, werken of reizen.

Waardoor laaide het geweld tegen de Rohingya op?

Racistisch en religieus geweld tegen Rohingya komt al veel vaker voor in Myanmar. Vorig jaar greep de legerleiding enkele aanslagen van Rohingya-terroristen aan om een ongekende golf van agressie tegen de Rohingya te ontketenen. Enorme aantallen vrouwen en meisjes zijn verkracht, en slachtoffers zijn levend verbrand. De VN beschuldigt de legerleiding niet alleen van dit geweld, maar ook van geplande genocide (volkenmoord). Volgens diezelfde VN zijn de Rohingya één van de meest vervolgde minderheden ter wereld.

Waarom steunt Metterdaad moslims?

Sommige christenen vragen zich misschien af waarom EO Metterdaad, van alle mensen die wereldwijd in nood zijn, juist deze groep moslims steunt? EO Metterdaad geeft heel bewust niet alleen hulp aan christenen. Het Evangelie leert ons juist oog te hebben voor de nood van de héle wereld, ongeacht de geloofsovertuiging van de medemensen die ons nodig hebben.

Hoe zijn de omstandigheden in de vluchtelingenkampen in Bangladesh?

Daar zitten ruim 1 miljoen Rohingya op elkaar gepropt in hetzelfde gebied. Ze wonen in hutjes van bamboe en tentzeil. De armoede is groot; veel kinderen tot 9 jaar lopen bij gebrek aan kleding naakt rond. Als het regent, verandert het kamp in een ellendige modderpoel en wordt alles smerig en glibberig. Zinloosheid en verveling zijn een groot probleem: de vluchtelingen mogen niet werken.  Voor kinderen is er bijna geen scholing, dus de gezinnen zitten hele dagen op elkaars lip. Voedsel komt van hulporganisaties, maar die steun is niet oneindig.

Vlluchtelingenkamp van Rohingya in Bangladesh 

Waar hopen de Rohingya nu op?

Ze willen terugkeren naar Myanmar, maar durven daar tegelijk eigenlijk niet aan te denken. Hun vlucht voor het geweld daar was immers traumatisch. Vaak is alles wat ze achterlieten vernield. In Bangladseh blijven staat de regering niet toe. Dus zitten ze klem. Hun hoop is nu gevestigd op de internationale druk op Myanmar, zodat ze ooit veilig terug kunnen keren. Tegelijk is er de zorg om morgen. Vandaag is er nog te eten, maar er zijn al hulporganisaties vetrokken. Hoe lang zullen de anderen nog eten kunnen blijven geven?

Waar besteedt EO Metterdaad de giften voor Rohingya aan?

Metterdaad werkt voor dit project samen met hulporganisatie Tear, die lokaal actief is in de vluchtelingenkampen. Giften gaan onder andere naar de aanleg van toiletten en schoon drinkwater. Ook wordt er straat verlichting aangelegd op zonne-energie om de veiligheid te vergroten. Daarnaast onfermt Tear zich over kinderen en jongeren die getraumatiseerd zijn door wat ze hebben mee gemaakt. Voor hen is er een veilige plek waar ze terecht kunnen. Ten slotte is er geld nodig voor aanpassingen in het kamp om grote schade te voorkomen door de hevige regenval bij de eerstvolgende moesson.

Jurjen ten Brinke bij de Rohingya in Bangladesh 

Voorganger Jurjen ten Brinke presenteert regelmatig het EO-programma De Kapel en bezocht voor Tear een Rohingya vluchtelingenkamp in Bangladesh: “Wat me het meeste trof in de verhalen van de mensen die ik sprak, was de uitzichtloosheid van hun situatie. Ze willen wel terug, maar weten tegelijk dat dit niet kan. Veel hoop op verandering is er ook niet. Tenzij andere landen dan Bangladesh en Myanmar zelf zich er mee gaan bemoeien. Gelukkig is er de hulpverlening van Tear. Zij bieden niet alleen hulp, maar kijken ook naar wat de mensen zelf kunnen en betrekken hen zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld bij de kinderopvang. Zo bevestigen ze de eigen waardigheid en mogelijkheden van deze Rohingya en waken ze voor het gevaar hen te veel van hulp afhankelijk te maken.”

EO-directeur Arjan Lock bezocht het vluchtelingenkamp

“Omdat hun situatie zo uitzichtloos lijkt, is het juist zo belangrijk dat er mensen zijn die hen niet in de steek laten. Die samen met hen bouwen aan een menswaardiger bestaan. Waar niet wordt gekeken naar je afkomst of je religie maar je mens mag zijn. Waardoor ondanks de slechte omstandigheden in het kamp er soms lichtpuntjes zijn. Omdat er een toilet wordt gebouwd, een lantaarnpaal voor een beetje veiligheid in de nacht zorgt, je voor het eerst in je leven op gas mag koken of er een plek wordt gemaakt waar je kind veilig kan spelen.”

Geef de massaal gevluchte Rohingya hoop. Steun het hoopgevende werk van Tear in de vluchtelingenkampen.

Arjan Lock in het vluchtelingenkamp van Rohingya in Bangladesh

Steun de vluchtelingen

Doneren