EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Wie helpt de Rohingya's

Bijna een miljoen Rohingya ontvluchtten het gruwelijke geweld van de genocide in Myanmar. Nu zitten ze onder erbarmelijke omstandigheden vast in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. EO-directeur Arjan Lock bezocht hen voor EO Metterdaad in Bangladesh. “Ik was verbijsterd.”

Tenten in het vluchtelingenkamp van de Rohingya in Bangladesh

“Het was verbijsterend om rond te lopen in dit gigantische, maar bijna vergeten vluchtelingenkamp. Onze medemensen de Rohingya zijn er totaal afhankelijk van hulp en zitten muurvast. Ze kunnen niet terug naar het geweld in Myanmar én niet permanent in Bangladesh blijven. De Bengalen zelf zijn straatarm, maar helpen toch waar ze kunnen. Zo troffen we een boer die de vluchtelingen niet van zijn land joeg, maar er 40 gezinnen op laat wonen en van al het eten dat hij koopt de helft met hen deelt.”

Rohingya vrouw met kind op achtergrond 

“Die wanhoop in haar ogen… Het huis van deze jonge vrouw werd in brand gestoken door de militairen in Myanmar. Haar zoontje kon ze nog redden, haar andere kind stierf in de vlammen. Ze werd verkracht en verdreven. Zo lijdt letterlijk ieder gezin in het kamp aan deze gruwelijke genocide. Gelukkig biedt EO Metterdaad-partner Tear traumaverwerking, bijvoorbeeld in de vorm van praatgroepen voor deze vrouwen.”

Groepje vrouwen met kinderen in vluchtelingenkamp

“Dit was tijdens voorlichting over goede hygiëne. Die is van levensbelang, want met zoveel mensen op elkaar en een open riool breken er in no time ziektes uit. Deze vrouwen leren waarom ze hun handen moeten wassen en hoe ze hun kinderen het beste schoon kunnen houden. Veel van die kinderen zijn ondervoed; er is bijna geen hout meer om eten op te koken. Daarom deelt Tear gasfornuisjes uit.”

Bengaalse ingenieur helpt Rohingya vluchtelingen

“Deze jonge Bengaalse ingenieur koos niet voor het grote geld van projecten in de hoofdstad, maar ziet het als zijn roeping de Rohingya te helpen. Nu zorgt hij voor de afvoer van sanitair en water, zodat modderstromen de hutjes niet wegvagen. Laten ook wij de Rohingya niet aan hun lot overlaten, maar hen steunen in deze uitzichtloze situatie.”

Steun de vluchtelingen in het kamp

Doneren