Het duurde drie jaar voordat de Oekraïense variant van de kinderbescherming ingreep. Mykola zwierf vaak op straat. Een klein, ondervoed jochie. Hij kon alleen maar blaffen en bijten. Zijn maatje was de hond. Eten kreeg hij veelal van de buren. Aandacht kreeg hij niet. Laat staan dat er positieve woorden waren. Mykola sprak niet en liep een achterstand op die nauwelijks meer in te halen was.

Langzaam
Gelukkig vond hij een veilige en goede plek in het gezin van een van de coördinatoren van het hulpprogramma: Sacha. Voor het eerst in zijn leven is er iemand die hem ziet, die hem helpt in zijn ontwikkeling, in het leven. Iemand die hem moed inspreekt en vertrouwen heeft in zijn toekomst. Mykola blijkt ontzettend goed te zijn in het besturen van scooters, brommers en vorkheftrucs. Heel langzaam ziet Sacha hem opbloeien.

‘Bedoelt hij mij?’
En dan is daar die Nederlandse filmploeg van EO Metterdaad. De cameraman heeft heel interessante apparatuur bij zich. Mykola staat nooit vooraan en is bescheiden. Als Jan Willem vraagt of hij ook de drone wil bedienen, kijkt hij wat bedenkelijk. Je ziet hem denken: bedoelt hij mij? Mag ik dat doen? Jan Willem geeft hem de besturing van de drone in handen.

Een grote grijns verschijnt
Je ziet het ongeloof op zijn gezicht. We staan in zijn geboortedorp en daar staat hij, Mykola, de jongen die tot zijn negende maar een woord kende: hond, met een drone in zijn handen. Hij bestuurt een drone! Je ziet het trotste en blijde kwartje bij hem vallen. Een grote grijns verschijnt. En ik ben blij dat ik dit prachtige glorieuze moment mag meemaken. Een verstoten, verwaarloosd kind dat ontdekt dat hij van waarde is.

In tranen onder de kerktoren
Met handgebaren helpt programmamaker Jan Willem Mykola met de drone. Hij wijst naar rechts. En dan naar links. Alert reageert Mykola. Hij kijkt naar boven waar de drone blijft waar hij nu de bestuurder van is. Hij weet hem te vinden en bestuurt de drone om de grote blauwe kerktoren. De trots in zijn ogen brengen de tranen in de mijne.

Meer over het project in Oekraïne weten? Klik hier.

Gerdienke Fennema is redacteur bij EO Metterdaad.