EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Nigeriaanse christenen onder vuur!

Miljoenen zijn gevlucht voor extreem geweld en hebben jouw hulp nodig

 

Afgerond

Het Kalifaat of de Kogel

Bekijk het uitzendingen overzicht

 Ijanada:  "Ik heb geleerd om mijn verkrachters te vergeven”

Wist u dat de Afrikaanse Islamitische terreurorganisatie Boko Haram al meer dan 35.000 mensen vermoordde? En dat dit vooral christenen zijn? Via de campagne van EO Metterdaad van deze maand, kunt u onze Afrikaanse broeders en zuster te helpen.

Een belangrijk deel van de giften zal gaan naar traumaverwerking voor de overlevenden?

Als je hun verhalen hoort, snap je gelijk waarom. Hun getuigenissen zijn bijna te gruwelijk om hier te herhalen. Niet uit sensatie, maar om een beeld te schetsen van de verschrikkingen toch een voorbeeld. In de uitzending vertelt een vrouw hoe het hoofd van haar man door Boko Haram-strijders werd afgehakt en over de grond rolde. Haar zoontje klampte zich aan zijn vader vast, terwijl hij ‘papa, papa’ riep. Toen hakte de terroristen ook op hem in en begroeven hem terwijl hij nog half leefde.

Pfffff, wat afschuwelijk. Hoe kunnen deze Nigeriaanse christenen ooit verder leven met dit leed?

Dat is ook ontzettend moeilijk. Neem Ijanada. Zijn werd gekidnapt door Boko Haram,  uitgehuwelijkt en kreeg twee kinderen, maar ontsnapte. Haar christelijke dorpsgenoten zien deze kinderen als ‘van de vijand’. Want naast geweld, trekt de terreur ook diepe sporen van angst en wantrouwen door de gemeenschappen. Tijdens haar traumaverwerking, leerde Ijanada dat ‘alles wat God maakt mooi is’. Dus ook haar kinderen. Ze vertelt: “Ik ben bevrijd van verbittering en wrok. Heb mogen leren om te vergeven. Zelfs de mannen die mij dit aandeden.”

Help Nigeriaanse christenen onder vuur!

Doneren