EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Hulp voor Lombok

Aardbevingen eisen slachtoffers

Duizenden mensen zijn hun huis kwijt, velen hebben geen eten en en drinken. Er moet zo snel mogelijk hulp komen!

Afgerond

Lombok getroffen door aardbevingen

In augustus werd het Indonesische eiland Lombok zwaar getroffen door hevige aardbevingen. Met verschillende bevingen van 5,9 tot 7,0 op de schaal van Richter vielen meer dan 400 doden en vele gewonden. Meer dan 64.000 huizen raakten beschadigd of zijn ingestort.

Op Lombok bieden de leden van het Christelijk Noodhulpcluster hulp via lokale organisaties, partners en kerken. Met name in het district Bayan, in het noorden van Lombok, waar het epicentrum van beide aardbevingen lag. Zo wordt er onder andere noodopvang georganiseerd voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met een beperking en zwangere vrouwen. Verder voorziet ons netwerk van kerken en organisaties honderden huishouden van eerste levensbehoeften zoals onderdak en voedsel.

EO Metterdaad is samen met het Christelijk Noodhulpcluster (ZOA, Red een Kind, Woord en Daad, Dorcas, TEAR) in actie gekomen. Giften worden binnen het cluster besteed. Met uw hulp kunnen zij de slachtoffers snel helpen door lokale hulpverleners. 

Wilt u bidden voor de slachtoffers, de nabestaanden en voor de hulpverleners ter plaatse? 

Geef veilig via iDeal of incasso, om de mensen op Lombok en Sulawesi te helpen aan onderdak, voedsel en schoon drinkwater. Dank u wel.

Wat kunt u doen? Doneer nu
Content Afbeelding Lombok.jpg

Noodopvang voor kwetsbaren op Indonesië

Lombok, Indonesisch eiland 

Lombok, een Indonesisch eiland, behoort tot de Kleine Soenda-eilanden. Lombok ligt tussen de eilanden Bali en Sumbawa in. Het eiland telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners en is met 4725 km² iets kleiner dan Bali. De betekenis van het woord "Lombok" in de Sasak-taal is "Recht", in de Indonesische taal betekent het "Chili" of "peper".
Van welvaart is geen sprake; vooral in de afgelegen dorpen heerst grote armoede. Door de aardbevingen begin augustus slapen de inwoners noodgedwongen buiten. Hun hutten zijn verwoest. Hulptroepen kunnen hen nauwelijks bereiken door de slechte wegen.

 

Aardbevingen op Lombok

Van zondagmiddag 5 augustus tot maandagavond 6 augustus zijn er meerdere aardbevingen op Lombok geweest, met twee bevingen van 6,4 en 7,0 op de schaal van Richter. Veel toeristen hebben het eiland verlaten of staan op het punt terug te keren naar hun thuisland. 
De lokale bevolking op Lombok zijn hard getroffen. Tot nu toe zijn er 436 doden gevallen, maar doordat de reddingsacties moeizaam verlopen wordt verwacht dat dit getal hard zal stijgen.

Ondertussen zijn er zo'n 20.000 mensen in noodopvang en hebben nog vele duizenden mensen opvang nodig. Naar schatting zijn er zo'n 13.000 huizen verwoest en duizenden dakloos op het eiland. Er is grote behoefte aan schoon drinkwater, voedsel en onderdak.

 

Denda’s droomhuis viel in duigen

Denda

Zittend in haar houten huisje op Lombok, fantaseerde Denda Ayu Negara (55) dat ze op een dag haar eigen woning van beton zou hebben. Drie maanden geleden kwam die droom eindelijk uit. Maar toen... Lees verder >

Collecteer in uw kerk voor Lombok

Collecteert u ook voor Lombok? Download deze presentatie voor gebruik in uw kerk.

Geef voor hulp op Lombok

Doneren