EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Bijen in Oeganda

Bijen zorgen voor honderden nieuwe banen en meer inkomen voor armen

Met een goede training kun je al snel aan de slag en het gaat ook nog eens gepaard met mooie bij-effecten.

Afgerond

Van honing word je rijk

Akullo is één van de weinige vrouwelijke imkers die ook trainingen geeft in Oeganda. Ze probeert de verarmde dorpen op het platteland te overtuigen om te kiezen voor een nieuwe manier van bijenhouden die veel duurzamer en efficiënter is dan de traditionele manier.

Een blinde imker?

Kun je blind zijn en imker zijn? Ja! Jennifer is het levende bewijs. Ze is al dertien jaar volledig blind, maar toch is ze een bekende bijenimker op het platteland van Oeganda. Dankzij haar gehoor en geur kan ze, met hulp van haar oom, prima haar werk doen.

'Bijenkoningin' Juliet

Juliet is als een bijenkoningin: net als de leidster van haar bijenvolk zorgt ze voor haar kinderen en houdt ze de harmonie en rust in de gaten. Voor haar inkomen is Juliet afhankelijk van haar bijenvolk. Haar honing vindt gretig aftrek, maar het imkeren is niet zonder gevaar...

Bijen in Oeganda. Een bijzaak?

Juliet verdient dankzij haar imkerij genoeg om 17 pleegkinderen te verzorgen.

In Oeganda zijn talloze vrouwen als Juliet die, elk op hun eigen manier, werken aan de toekomst van hun land én hun kinderen.

Doe ook mee en bied vrouwen als Juliet én hun kinderen kans op een betere toekomst en doneer voor de toekomst van Oeganda.

Doneren Training Bijenkind Bij-effecten
Oeganda Bijen Imker Juliet met pleegkinderen.jpg

Het verhaal van imker Juliet

Voor Juliet uit Oeganda is imkeren geen bijzaak maar noodzaak. Dankzij haar imkerij verdient ze genoeg om voor 17 (!) pleegkinderen te zorgen. Met trainingen en moderne bijenkasten, die ze via de lokale partner van Woord en Daad ontvangt, weet Juliet haar inkomsten te verhogen.

Juliet ontvangt niet alleen trainingen om de productie van haar bijen te verhogen maar ook op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Ze heeft zelf geen kinderen maar zorgt, sinds haar broer is gestorven, voor zijn kinderen. Met haar imkerij wil ze genoeg verdienen om alle 17 kinderen naar school te laten gaan.

Honing

Oeganda: honing biedt perspectief!

Honing is een geliefd product in Oeganda. Een groot aantal Oegandezen heeft één of enkele bijenkasten. De kwaliteit van deze honing laat vaak te wensen over en de opbrengst per bijenkast is laag. Door training en voorlichting kan de productie omhoog. Oeganda is ook een land waar de gevolgen van klimaatverandering gevoeld worden. Verschillende onderzoeken concluderen dat de voedselzekerheid in het land op het spel staat.

Op drie fronten bindt Woord en Daad, samen met lokale partnerorganisaties, de strijd aan met deze uitdaging: armoedebestrijding, vergroten voedselzekerheid, verbeteren biodiversiteit. Hoe? Met een klein insect: bijen.

Bij-effecten in Oeganda

Wereldwijd dringt het door: Bijen zijn van groot belang in de voedselketen. In Oeganda is de impact van bijen op de arme bevolking enorm. Vrouwen krijgen kansen om een eerlijk inkomen te verdienen èn de bijen verjagen olifanten die de oogst vertrappen. Luister naar het interview met Nederlandse imker Nienke Boone en programmamaker Jan-Willem den Bok.

Akullo en Nienke

Akullo en Nienke

Geef voor dit bijzondere project

Doneren