EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Akullo traint imkers

Akullo, ondernemer in een gemeenschap

Immaeulate Akullo is een gedrongen en stoere dame en de directeur van Archways Agro-Farm, een Ugandese veehouderij- en landbouworganisatie. Ze laat ons een bijenstal zien die opgezet is onder het Bee Diverse Matching Fund(BDMF) en door een gemeenschap gerund wordt. De groep bestaat uit zo’n 30 à 40 mensen. De meeste mensen uit de groep zijn vrouw. Samen hebben ze een taakverdeling opgesteld en de honingopbrengsten worden onderling verdeeld. Een gedeelte van de honing houden ze voor eigen gebruik, de rest wordt opgekocht door Archways.

Akullo

Iedereen luistert

Iedereen luistert als Akullo bespreekt wat er allemaal moet gebeuren. Nu het regenseizoen is, zijn veel boeren en boerinnen aan het werk op de boerderij en hebben ze minder tijd voor de bijen. Akullo vertelt de groep hoe belangrijk het is om aanwezig te zijn op de trainingsdag. Elke donderdag traint ze de groep in onder andere het opzetten van een eigen bijenstal (de meeste leden hebben thuis wat eigen bijenkasten staan), het oogsten en het investeren in imkeren.

'Ik ben blij dat vrouwen nu ook kunnen bijenhouden'

In de groep vertelt een vrouw hoe bijenhouden haar helpt geld te verdienen. 'Ik ben blij dat vrouwen nu ook kunnen bijenhouden, omdat de hives op de grond staan en niet meer in bomen.' Bij het afscheid bidt de vrouw met de hele groep. Als wij vertrekken, spreekt Akullo nog een en ander door met de vrouwen. Ze is vastbesloten om het project te laten slagen en de gemeenschap een duwtje in de rug te geven.

Geef voor dit bijzondere project

Doneren