EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Uitzendingen - Bijen in Oeganda

Van honing word je rijk

Akullo is één van de weinige vrouwelijke imkers die ook trainingen geeft in Oeganda. Ze probeert de verarmde dorpen op het platteland te overtuigen om te kiezen voor een nieuwe manier van bijenhouden die veel duurzamer en efficiënter is dan de traditionele manier.

Een blinde imker?

Kun je blind zijn en imker zijn? Ja! Jennifer is het levende bewijs. Ze is al dertien jaar volledig blind, maar toch is ze een bekende bijenimker op het platteland van Oeganda. Dankzij haar gehoor en geur kan ze, met hulp van haar oom, prima haar werk doen.

'Bijenkoningin' Juliet

Juliet is als een bijenkoningin: net als de leidster van haar bijenvolk zorgt ze voor haar kinderen en houdt ze de harmonie en rust in de gaten. Voor haar inkomen is Juliet afhankelijk van haar bijenvolk. Haar honing vindt gretig aftrek, maar het imkeren is niet zonder gevaar...

Bij-effecten in Oeganda

Wereldwijd dringt het door: Bijen zijn van groot belang in de voedselketen. In Oeganda is de impact van bijen op de arme bevolking enorm. Vrouwen krijgen kansen om een eerlijk inkomen te verdienen èn de bijen verjagen olifanten die de oogst vertrappen.

Bijenkind Siriël

Elke dag gaat de Oegandese Siriël (7) met zijn pleegmoeder naar het bijenveld om de bijen te verzorgen. Hij vindt dat heel spannend maar moet wel. Hij en zijn zestien pleegbroertjes en -zusjes kunnen niet leven zonder de inkomsten van de bijenhoning.

Geef voor dit bijzondere project

Doneren